Голова податкової "відповів" Фірташу: Проблеми з поверненням ПДВ у тих, хто ухиляється від податків

28 березня 08:31

Відшкодування ПДВ "автоматом" у хімічній галузі зросло у два рази, кажуть у податковій. А "розповсюджують інформацію" про наявність проблем із поверненням великих сум податку лише ті бізнесмени, які ухиляються від оподаткування і "визнають тільки вигідні їм норми закону".

 

Сумлінні платники дедалі активніше залучаються до автоматичного відшкодування ПДВ. По окремих галузях питома вага «автомату» у 2012 році зросла більш ніж вдвічі, зокрема у хімічній – у 2,5 рази.

Про це заявив голова Державної податкової адміністрації (ДПС) України Олександр Клименко під час зустрічі із президентом Американсько-Української Ділової Ради Морганом Вільямсом.

За словами Клименка, за підсумками 2011 року хіміки отримали в автоматичному режимі 192,1 млн грн, або ж 20% відшкодування із загального обсягу у 944,8 млн грн. Тим часом у новому, 2012 році у цій галузі 55% ПДВ відшкодовується автоматично – 43,4 млн грн із 78,1 млн компенсованої на рахунки платників суми.

«Це один з найяскравіших прикладів стрімкого зростання. Відтак, підприємства, що працюють відкрито та прозоро, не мають труднощів ані з відшкодуванням ПДВ як таким, ані з доступом до найзручнішого механізму отримання відшкодування – «автомату», - зазначив голова податкової.

При цьому він підкреслив, що є «низка платників, які визнають тільки ті норми закону, які їм вигідні, і ухиляються від оподаткування за допомогою трансфертного ціноутворення».

«І саме ця група бізнесменів розповсюджує інформацію про наявність проблем із поверненням великих сум податку на додану вартість», - підкреслив Клименко.

Нагадаємо, що напередодні бізнесмен Дмитро Фірташ, який є головою Федерації роботодавців України, заявив, що держава заборгувала його підприємствам 3 млрд грн неповерненого ПДВ. (При цьому зазначимо, що за даними ДПСУ, на початок 2012 року загальна сума боргу з відшкодування ПДВ становила 4,5 млрд грн).

Як відомо, хімічну промисловість в Україні контролює саме Дмитро Фірташ.

Крім того Фірташ також розкритикував працівників податкової служби, назвавши їх грабіжниками і рекетирами, а також висловився за якнайшвидше скасування тендерів, які, за його словами, є «чистою корупцією». !zn

Читайте також:

Держава подарує Фірташу ще 10 млрд. доларів


Фірташ назвав податківців грабіжниками і рекетирами

Суд зобов'язав завод Фірташа виплатити
1,1 млрд боргу за газ

В уряді більше не хочуть покладатися на Фірташів, Пінчуків та Ахметових