Голова МЗС Німеччини закликав створити європейське рейтингове агентство

17 сiчня 11:39

Міністр закордонних справ ФРН Гідо Вестервелле закликав до створення європейського рейтингового агентства за зразком Німецького фонду незалежної експертизи товарів і послуг Stiftung Warentest.

 

В інтерв'ю газеті Neue Osnabrücker Zeitung, оприлюдненому у вівторок, 17 січня, Г.Вестервелле повідомив, що відповідні перемовини з європейськими колегами вже ведуться. За словами німецького міністра, зараз саме час посилити конкуренцію з англо-американськими рейтинговими агентствами, які самі визнають, що вони враховують і політичні чинники.

Г.Вестервелле зазначив, що Stiftung Warentest користується у Німеччині хорошою репутацією, тому при підготовці висновків про кредитоспроможність тієї чи іншої держави за зразок необхідно взяти організацію саме такого роду.

Голова МЗС ФРН виключив можливість того, що у результаті зниження американським агентством Standard&Poor's (S&P) рейтингу Франції частка Німеччини у справі порятунку євро збільшиться. Розподіл відповідного фінансового тягаря між європейськими країнами залишиться без змін, підкреслив він.

Тим часом член ради директорів Європейського центробанку від Німеччини Йорг Асмус відкинув звинувачення у заангажованості агентства S&P. Твердження про те, що дане агентство знизило кредитні рейтинги дев'яти держав єврозони під тиском адміністрації США є рівносильним теорії змови, яка абсолютно абсурдна, заявив він в інтерв'ю газеті Bild. За словами Й.Асмуссен, подібні теорії легко спростовуються тим фактом, що в минулому році американське рейтингове агентство знизило рейтинг і самих США.