Голова МВФ Лагард пообіцяла придумати вихід із кризи

28 травня 12:41

Глобальна економічна криза, що розпочалася у 2008 році, обов'язково закінчиться. Голова Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард впевнена, що станеться це ще в цьому столітті.

 

Європейці довгий час жили й горя не знали, і тепер їм доводиться розплачуватися, заявила голова МВФ Крістін Лагард в інтерв'ю британській The Guardian і пообіцяла допомогти з рецептами.

«Вихід знайдеться. Обов'язково. Ми його придумаємо», - сказала Лагард у відповідь на питання про можливе подолання кризи.

Вона перерахувала кілька приводів для оптимізму: «По-перше, протекціонізм не відродився. По-друге, процитую прекрасну фразу Роберта Музіля: «Людина здатна на все, що завгодно, у тому числі на найкраще». Лагард також побачила в Італії, що одна людина здатна переламати ситуацію: новий прем'єр-міністр Маріо Монті «не турбується про власне політичне майбутнє, воно його не хвилює, він робить свою роботу і повертає впевненість»».

Журналістка видання Декка Ейткенхед зазначила, що фактично МВФ говорить грекам та іншим європейцям: «Ви жили й горя не знали, а тепер пора за це розплачуватися».

«Правильно», - спокійно кивнула Лагард.

А як же діти - вони ж ні в чому не винні? «Але їхні батьки несуть відповідальність за ситуацію. Батьки повинні платити податки», - сказала глава МВФ.

Нетривіальний прогноз на майбутнє

Лагард відмовилася давати більш певні відповіді на питання, чи стане ще гірше («я на кавовій гущі не ворожу»), і на питання, чи відмовиться Греція від євро.

Журналістка не здавалася: «У майбутньому історики напишуть, що фінансова криза почалася в 2008 році. А яку дату її завершення вони вкажуть?»

«Хм-м, після риски? Після «2008»? Дві тисячі», - твердо відповіла Лагард. Коли спантеличена журналістка повторила питання, Лагард розсміялася: «Я впевнена у перших двох цифрах: 20. Але щодо двох останніх - поки точно не скажу». !zn

Читайте також:

МВФ вже зібрав на боротьбу з кризою в єврозоні 316 млрд доларів

Глава МВФ: Світ виходить з рецесії, але позитивні тенденції не стали стійкими

Глава МВФ: Світова економіка відступила від краю прірви

Україна попросить МВФ рефінансувати старий борг новим кредитом