Глава Європарламенту розкритикував економічну політику ЄС

15 березня 07:23

На думку політика, ЄС занадто зосередився на урізанні бюджетів та економії, не приділє достатньої уваги стимулюванню економічного зростання та зайнятості.

 

Голова Європейського парламенту Мартін Шульц розкритикував керівні органи Євросоюзу за технократичний підхід до подолання економічної і фінансової кризи.

Виступаючи в четвер перед главами держав і урядів на саміті ЄС, присвяченому соціально-економічним проблемам, він відзначив погіршення ситуації. "З моменту останньої зустрічі на вищому рівні навесні минулого року, два мільйони людей втратили робочі місця, безробіття серед молоді продовжує рости, набуваючи в деяких державах-членах союзу загрозливих масштабів, у багатьох країнах ЄС ще більше людей опинилися за межею бідності, у той час як реальна економіка все ще бореться, щоб отримати фінансування для свого розширення".

Глава асамблеї ЄС поставив умови для парламентського схвалення скасованого напередодні проекту багаторічного рамкового союзного бюджету.

"Європейський парламент переконаний, що догматичне застосування політики жорсткої економії поглиблює рецесію і не має ніякого економічного сенсу", - зазначив Шульц.

"Тому, ми залишаємося на своїй позиції: бюджетна консолідація повинна йти пліч-о-пліч з інвестиціями, що стимулюють зростання... Без зростання не може бути сильної економіки, без сильної економіки не може бути нових робочих місць, а без нових робочих місць не може бути збільшення державних доходів", - підкреслив він.

Шульц сказав, що не слід недооцінювати підсумки нещодавніх виборів в Італії, які програв уряд Маріо Монті: "Ми не змогли забезпечити достатньої громадської підтримки обраного нами підходу до реформ".

Він зазначив, що напередодні на сесії Європарламенту у Страсбурзі переважною більшістю голосів відкинули проект рамкової бюджету ЄС на 2014-2020 роки. Проект повернений в Європейську комісію на доопрацювання, після чого знову буде поданий на затвердження голів держав і урядів і Європарламенту.

Шульц назвав три основні вимоги, виконання яких необхідне для проходження рамкового бюджету через Європарламент. По-перше, це повинен бути бюджет, який спрямований на стимулювання економічного зростання та створення робочих місць, інвестиції в інновації та інфраструктуру, наукові дослідження та конструкторські розробки, молодь і освіту. По-друге, він повинен бути збалансованим за зобов'язаннями та платежами. По-третє, в ньому має бути чіткий пункт, що забезпечує максимальний ступінь гнучкості в сенсі перекидання коштів між фінансовими роками і статтями витрат.

Він висловив надію, що компромісний проект бюджету буде підготовлено Єврокомісією до початку квітня і пройде процедуру схвалення навесні. Якщо багаторічний бюджет не буде прийнятий цього року, то ЄС доведеться продовжувати своє фінансування на річній основі. "Ніякої трагедії в цьому немає, хоча деякі країни зазнали б збитків", - сказав він. !zn

Читайте також:

Європарламент відхилив проект бюджету Євросоюзу на найближчі сім років

Євросоюз визнав свою неплатоспроможність

Євросоюз пояснив пріоритети бюджету на 2014-2020 роки