Глава МВС Захарченко проти створення фінансової поліції

20 лютого 11:38

За словами міністра, не дивлячись на цікавість подібної ідеї, на сьогодні її реалізація занадто витратна.

 

Міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко не підтримує ідею створення фінансової поліції. Про це він сказав сьогодні у коментарі журналістам.

"Це питання дуже цікаве і така ідея може існувати. Але на сьогодні це буде і витратним, і, на мою думку, сьогодні ті структури, які існують, - вони працюють, і потрібно подумати над підвищенням їхньої ефективності", - зазначив Захарченко, якого цитує Лігабізнесінформ.

Нагадаємо, раніше у МВС повідомляли, що в рамках реформи МВС буде створено відомство громадянського типу і одночасно будуть усунені дублювання функцій. У складі національної поліції також планується створити фінансову поліцію, яка буде протидіяти економічній злочинності.

Разом з тим нагадаємо, раніше сам Захарченко виступив за передачу всіх повноважень по боротьбі з економічними злочинами департаменту держслужби боротьби з економічною злочинністю МВС.

"Я дотримуюся тієї точки зору, що доцільно укрупнювати цей напрямок (розслідування економічних злочинів - ред.) у рамках міністерства. Адже зараз у нас в державі економічними злочинами займається п'ять відомств... Економікою УБОЗ не повинен займатися. Функцію з економічних злочинів слід передати у ДСБЕЗ", - зазначив міністр в інтерв'ю ЗМІ.

- Експерти вважають, що право МВС перевіряти бізнес потрібно обмежити

У той же час, зазначив Захарченко, серед керівництва держави єдиної точки зору щодо того, на базі якого відомства буде створена така структура, ще немає.

Захарченко вважає за необхідне визначитися, якщо все ж така структура буде створена на базі департаменту держслужби боротьби з економічною злочинністю МВС, чи варто надавати їй самостійний статус або ж залишити у віданні міністерства.

Він підкреслив, що не бачить необхідності створювати нові структури, оскільки існуючі можуть виконувати необхідні функції.

Нагадаємо, що раніше Олександр Клименко, будучи керівником Державної податкової служби, заявляв, що контролювати бізнес має тільки його відомство. За словами Клименка, щоб до бізнесу "не приходили всі кому не треба", має бути один комунікатор, і це повинна бути виключно податкова служба і пов'язані з нею органи.

- Голова податкової вважає, що контролювати бізнес має тільки його відомство

Як писало ZN.UA, на думку деяких експертів оптимальним був би варіант поєднати інформаційно-аналітичний інструментарій податкової служби з реальним можливостям МВС. В той же час, наприклад, в Італії стрижнем єдиного органу стала саме податкова.

Як відомо, одна з ідей глобальної реформи, розробленої в Адміністрації президента спільно з МВС - створення фінансової поліції, яка б займалася розслідуванням економічних правопорушень.

На сьогодні ж кожен економічний блок у МВС, СБУ і податковій мають свої спецпідрозділи, розвідку, обліки тощо. !zn

Читайте також:

В Україні створять фінансову поліцію

Захарченко знайшов підтвердження "європеїзації" МВС