Глава АМКУ зізнався, що у справі про монополізм ДТЕК складно розібратися

01 листопада 13:00

Антимонопольний комітет поки що не вважає енергохолдинг Ахметова "ні поганим, ні хорошим".

 

АМКУ в кінці листопада оприлюднить результати першого етапу дослідження по ринку електроенергії, і зокрема, про роль ДТЕК на ринку електрогенерації, розповів в інтерв'ю ZN.UA глава відомства Юрій Терентьєв, призначений на цю посаду п'ять місяців тому.

Ще в середині літа Комітет почав комплексне дослідження ринку енергетики, результати пообіцяли надати через 3 місяці. Станом на сьогоднішній день глава АМКУ оцінив їх як "проміжні". Комітет отримав та проаналізував інформацію від більш ніж 200 суб'єктів господарювання, НКРЕКП, Міненерговугілля, експертів ринку.

"Відразу скажу, замахнулися ми сильно. Наш основний фокус був на електрогенерації. Ми плануємо резюмувати перший етап нашого дослідження та презентувати у другій половині листопада. Інформація у нас вже є, її багато, ми її аналізуємо в контексті релевантних для нас справ", - розповів Терентьєв.

Терміни завершення розслідування залежать "від повноти і швидкості надання інформації суб'єктами", зазначає він. Комітет зможе визначитися зі своєю позицією з цієї справи ближче до кінця 2015 року, однак завершити її вийде не раніше 2016 року.

"Тема складна, все дуже непросто. Я думаю, що до кінця року наша позиція у цій справі буде ясна. Сама вона, природно, закінчиться дещо пізніше", - заявив глава АМКУ.

"Що ми дізналися? Що можливості імпорту електроенергії обмежено технічно. Що рівень концентрації ринків електроенергії та енергетичного вугілля високий, як і рівень державного адміністративного впливу. Що встановлення окремих показників системи державою відбувається непрозоро", - розповідає Терентьєв.

У зв'язку з цим АМКУ вже рекомендував НКРЕКП опублікувати порядки формування прогнозованої оптової ринкової ціни на електроенергію і граничної ціни системи.

Терентьєв також обіцяє, що "скоро" комітет надасть свої висновки про фактори, що стримують розвиток конкуренції на ринку енергетичного вугілля та електроенергії. У тому числі щодо створення конкурентних умов торгівлі вугіллям, продажу виробленої електроенергії в оптовий ринок і кінцевим споживачам, а також доступу до послуг мереж.

Він пояснив, що розслідування проти ДТЕбуло розпочато на підставі заяви НКРЕКУ, про те, що ДТЕК зловживає монопольним становищем. Обґрунтовуючи позицію при відкритті справи, АМКУ виходив "з тієї інформації, яку зібрав у рамках розпочатого дослідження".

Як пояснив Терентьєв, ДТЕК, "грубо кажучи", звинувачують у шантажі - в тому, що він прагне підвищити ціну допомогою загрози створення дефіциту: "Звинувачення на адресу ДТЕК навесні, перебої в електропостачанні, які були взимку 2014/15 років, лягли в основу звинувачень. Зокрема завищена собівартість - ДТЕК вимагає підвищення цін, але НКРЕ говорить про те, що у ДТЕК непрозоро сформовано собівартість і фактично ті збитки, які нібито несе ДТЕК, що виникли із-за її деформації".

Читайте також: АМКУ готується завести ряд справ за завищення цін на АЗС

На прохання ZN.UA поділитися своїми міркуваннями про частку ринку ДТЕК, Терентьєв дав наступну відповідь:

"Загалом, монопольним становищем прийнято вважати ринкову частку понад 35%. Однак, в окремих випадках домінуючим становищем на ринку вважається частка менше 35%. Якщо спрощувати, то якщо у тебе частка 35% і вище, то ти повинен доводити, що не є монополістом. А якщо у тебе частка менша 35%, то це ми повинні доводити, що ти монополіст.

У випадку з ДТЕК, є різні бачення структури цього ринку. Можна говорити про те, що електрична генерація - це ринок взагалі. Можна говорити про те, що різні види генерації є різними ринками, а можна говорити, що є два ринки - базової потужності і балансуючих потужностей, пікових навантажень. Так от ринок пікових навантажень практично повністю дорівнює ринку теплової генерації. У цій ситуації потрібно розібратися. Якщо навіть не виділяти якісь окремі ринки, наприклад, ринок теплогенерації, ринок атомної генерації, ринок базової потужності, ринок пікових навантажень, а просто подивитися на енергосистему України, ми побачимо, що частка підприємств групи ДТЕК становить близько 25%. Але ринок працює тільки як сукупність - якщо з нього прибрати ці 25%, залишиться нуль. Відповідно, ці підприємства мають критичне значення на ринку і певну, пов'язану з цим, ринкову владу".

"Але відкриття справи ще не говорить про те, що ухвалено рішення... Те, що ми зараз відкрили цю справу, не говорить про те, що ми вважаємо когось поганим, а кого-то хорошим. Ми дивимося на ринок з позицій розвитку конкуренції, а значить - і вигоди кінцевих споживачів", - резюмував він.

Більше про те, що зробив новий голова АМКУ за п'ять місяців зі свого призначення, читайте в інтерв'ю Юлії Самаевой з Юрієм Терентьєвим "Завдання АМКУ не боротьба з олігархами, а захист конкуренції" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна".