«Газпром» знизить ціни на газ для Європи

25 червня 07:43

В "Газпромі" найближчим часом планують завершити переговори про зниження цін на постачання російського газу з польської PGNiG і німецької E.On Ruhrgas. Україна не збирається брати приклад з цих компаній. Розглядається лише можливість зустрічного позову у випадку, якщо російська сторона першою звернеться до суду у зв'язку з тим, що Україна не відбирає законтрактовані обсяги.

 

У "Газпромі" найближчим часом планують завершити переговори про зниження цін на постачання російського газу з польської PGNiG і німецької E.On Ruhrgas, що подали позови до російської монополії. Про це повідомила Deutsche Welle з посиланням на заступника голови "Газпрому" Олександра Медвєдєва. На знижку розраховують і в чеській RWE Transgas (підрозділ німецької RWE).

Польська PGNiG в минулому році подала у Стокгольмський арбітражний трибунал позов до "Газпрому" і "Газпром експорту". Це сталося після того, як "Газпром" відмовився переглядати формулу ціни для польської компанії, хоча надав знижки на 15% на 2011 рік Естонії та Латвії, а також погодився змінити методики розрахунку ціни для низки великих споживачів, таких як E.On Ruhrgas, GDF Suez і Eni. PGNiG вимагала знижки на 10% і зміни формули ціни. Позови до "Газпрому" подавали також грецька DEPA, італійська Edison і німецькі RWE і E.On, які в підсумку домоглися зниження ціни і обов'язкових обсягів закупівлі газу. "Газпром" уклав з цими компаніями мирову угоду, але арбітраж встиг винести кілька проміжних рішень, які були не на користь російської монополії.

- Bloomberg: «Cланцевая революція» зробить Росію аутсайдером на газовому ринку

Україна не збирається брати приклад із цих компаній, повідомило видання «Коммерсант-Украина». Розглядається лише можливість зустрічного позову у випадку, якщо російська сторона першою звернеться до суду у зв'язку з тим, що Україна не відбирає законтрактовані обсяги. Експерти називають таку позицію обережною, хоча і явно програшною.

"Якщо "Газпром" подасть позов до України з вимогою зберегти обсяги закупівлі, "Нафтогаз" подасть зустрічний позов і вимагатиме знизити ціну", - уточнило джерело у Міненерго.

- «Газпром» подасть до суду? Чекаємо!

Як відомо, минулого тижня Кабмін затвердив газовий баланс країни на 2012 рік, передбачивши скорочення закупівель у "Газпрому" на третину (до 27 млрд кубометрів) у порівнянні з контрактними обсягами.

Україна сьогодні купує російський газ мало не за найвищими цінами в Європі. "Сьогодні ціни для нас на 21% вищі, ніж для Польщі, на 24% вищі, ніж для Угорщини, і на 31% вищі, ніж для Румунії", - відзначає високопоставлене джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго. !zn

Читайте також:

Україна має намір закупити у Росії в 2013 році менше газу, ніж передбачено контрактом


«Газпром» може подати до суду на Україну за скорочення закупівель газу

Україна має намір закупити у Росії на третину менше газу, ніж розраховує «Газпром»