"Газпром" завзято наполягає, що підстав для перегляду ціни на газ для України немає

08 листопада 15:11

Російський газовий монополіст не збирається йти Україні на такі ж поступки, на які пішов Польщі після того, як вона погрозила почати розгляди в міжнародному суді.

 

Російський "Газпром" не планує найближчим часом переглядати ціну на газ для України, незважаючи на наполегливі прохання Києва про зниження ціни на блакитне паливо.

Про це в ході телефонної конференції повідомив глава департаменту зовнішньоекономічної діяльності "Газпрому" Павло Одеров у четвер, 8 листопада.

"Підстав для перегляду ціни для України в даний час немає", - сказав він, додавши, що найближчим часом холдинг не планує розглядати це питання.

- Україна купує газ у Європі за «набагато» нижчими цінами, ніж у «Газпрому»

Буквально кілька днів тому стало відомо, що польській державнй нафтогазовій компанії PGNiG вдалося домогтися більш 15% знижки на поставлений у Польщу російський газ. Ця знижка дозволить країні, починаючи з 2013 року економити до майже $1 млрд на рік.

Польська влада ініціювала процедуру подачі позову проти "Газпрому" у Міжнародний арбітраж у Стокгольмі в листопаді 2011 року після того, як їм майже за рік не вдалося домогтися знижки на паливо, яке постачається в країну.

- Польща виторгувала у «Газпрому» 10% знижку на газ після погрози подати в суд

За останні три роки "Газпром" згодився знизити ціни на газ (в середньому на 10%) для більш ніж 15-ти своїх клієнтів у Центральній і Східній Європі - Німеччині, Франції, Італії, Австрії, Словаччині, Польщі.

Для України ціна газу в III кварталі 2012 року становила близько $426 за 1 тис. куб. м у порівнянні з $425 в II кварталі і близько $416 за 1 тис. куб. м в I кварталі. У жовтні-грудні 2012 року ціна російського газу становить $432 за тисячу куб. м.

У цілому з початку поточного року (враховуючи останній платіж за вересень) НАК "Нафтогаз України" перерахував "Газпрому" вже $8,175 млрд.

Україна в 2011 році імпортувала 40 млрд 1,747 млн куб. м російського газу, за що заплатила "Газпрому" $12,361 млрд. !zn

Читайте також:

Україна вже отримала 3,3 млн кубометрів «реверсного» газу

У Бойка спрогнозували ціну російського газу в I кварталі 2013 року

У Росії розповіли, що заважає створенню консорціуму на базі української ГТС

Ющенко лякає Україну мільярдними штрафами від «Газпрому»

«Газпром» готовий припинити постачання газу до Польщі, Україна - на черзі