«Газпром»: Україні в будь-якому випадку доведеться платити щорічно за 33 млрд кубометрів газу

31 серпня 13:37

НАК «Нафтогаз України» має сплачувати ВАТ «Газпрому» щорічно не менше, ніж за 33 млрд кубометрів газу, як це передбачено умовами довгострокового контракту на умовах «бери або плати». Про це у середу, 31 серпня, заявив журналістам голова російського газового монополіста Олексій Міллер.

 

Таким чином він прокоментував заяву української сторони про те, що «Нафтогаз» подав до «Газпрому» офіційну заявку на зниження закупівлі у наступному році газу до 27 млрд кубометрів.

«У 2012 році "Газпром" може здійснити постачання до України і 27, і 26, і 29 млрд кубометрів газу. І навіть взагалі не постачати газ, якщо Україна цього захоче, - сказав О.Міллер. - Але питання зовсім не в цьому, а в тому, що в будь-якому випадку НАК "Нафтогаз України" буде оплачувати постачання з розрахунку не менш ніж 33 млрд кубометрів. Такі умови "бери або плати" за чинним контрактом, і вони застосовуються як цього року, так і протягом усього терміну контракту».

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявляв, що Україна має намір скоротити закупівлю російського газу через 5 років до 12 млрд кубометрів.

Прем'єр-міністр Микола Азаров не виключає, що українська сторона може звернутися до суду в тому випадку, якщо Київ і Москва не зможуть домовитися про зниження ціни на газ.

Раніше ZN.UA повідомляло, що однією з цілей судового процесу над Юлією Тимошенко є аргумент для міжнародного арбітражу щодо розриву газових контрактів з Росією.

Внутрішньо споживання газу в Україні у 2010 році збільшилося на 11,2% - до 57,7 млрд кубометрів. У 2010 році країна збільшила імпорт природного газу на 35,7% - до 36,5 млрд кубометрів, а в грошовому вираженні - на 17,7%, до 9,39 млрд дол
.