«Газпром» позбавили монополії в Литві

28 травня 16:31

Національну газову компанію Литви Lietuvos Dujos розділили на три частини. Рішення відкриває країні можливість закуповувати газ у різних його виробників, а не тільки у «Газпрому».

 

Зарубіжні акціонери Lietuvos Dujos погодилися з її поділом на три окремі компанії, щоб країна могла виконати вимогу Європейського союзу, членом якого вона є, про відділення сфери виробництва енергоресурсів від їх продажу для посилення конкуренції в секторі.

Категорично проти таких планів раніше виступав російський «Газпром», якому належить 37% акцій литовської компанії. Найбільшим її акціонером є німецька енергокомпанія E.ON - майже 39%. Ще приблизно 18% акцій контролює уряд Литви.

Після поділу Lietuvos Dujos російський «Газпром», як передбачається, збереже участь у компанії, що імпортує газ у Литву, і в одному з збутових підрозділів. Однак третя з утворених компаній - головний постачальник газу всередині країни - перейде під контроль її уряду.

Читайте: Литва виправила помилку 8-річної давності, коли віддала «Газпрому» трубу

За словами міністра енергетики Литви, нинішнє рішення зарубіжних акціонерів Lietuvos Dujos відкриває країні можливість закуповувати газ у різних його виробників. Поки весь споживаний у країні газ Литва купує у «Газпрому». !zn

Читайте також:

Литва придумала, як притиснути «Газпром». Монополісту доведеться віддати трубу?


«Газпром» подав до міжнародного суду на Литву, відібравши у неї газову трубу

Список «Газпрому». Арбітражний

Єврокомісії потрібен рік для ознайомлення з вилученими документами «Газпрому»