"Газпром" похвалився історичним рекордом добових обсягів постачань газу в Європу

14 грудня 14:12

За минулу добу було встановлено історичний рекорд обсягів постачання російського газу в Європу - 550,1 млн куб. м. Росія поквапилася заявити про затребуваність проектів "Північний потік" і "Південний потік".

 

ВАТ "Газпром" продовжує відзначати зростаюче споживання російського газу в Європі у грудневі холоди. Станом на 13 грудня 2012 року концерн встановив історичний рекорд добових обсягів постачання газу до Європи - 550,1 млн куб. м.

"З початку грудня спостерігається безпрецедентне зростання постачань на європейський ринок і за минулу добу було встановлено історичний рекорд обсягів постачання російського газу в Європу - 550,1 млн куб. м. Це ще раз свідчить про своєчасність і затребуваністі таких проектів, як "Північний потік" і "Південний потік", - заявив голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко і голова правління російського ВАТ «Газпром» Міллер 12 грудня обговорили питання забезпечення безперебійного транзиту російського газу по території України споживачам Європи взимку, з урахуванням резервів газу в ПСГ (підземні сховища газу) України.

Відзначимо також, що раніше президент Віктор Янукович заявляв, що газотранспортна система України потребує модернізації, і додав, що експерти оцінюють відповідні витрати в 5-7 млн доларів на період від 5 до 7 років. Для ремонту системи він запропонував створити «тристоронній консорціум, який враховує інтереси як Росії, так і держав-членів ЄС». У консорціумі, за його словами, Росії та ЄС має належати по 33%, Україні - 34%. Завдяки цьому система була б прозорою.

Окрім того, Янукович підкреслив, що переговори про оренду трубопровідної системи України ніколи не велися і, навпаки, Україна дуже зацікавлена в тому, щоб не втратити позиції транзитної країни, оскільки доходи від транзиту є частиною державного бюджету. !zn

Читайте також:

Янукович полетить до Москви поговорити про енергетику і може навіть «підписати документи»

Бойко знову їздив до Москви переконувати «Газпром» у безперебійності транзиту в Європу

Путін особисто дав старт початку будівництва газопроводу «Південний потік» в обхід України (ФОТО)

Транзит російського газу через Україну скоротився на 21%