«Газпром» передбачив холодну зиму і зростання споживання газу

11 жовтня 15:21

У «Газпромі» прогнозують сувору зиму. Скорочення поставок російського газу в Європу може повторитися знову. При пікових температурах газу на всіх не вистачить.

 

«Газпром» очікує, що майбутня зима буде холоднішою, ніж минула, що спричинить відповідне збільшення споживання газу, повідомив журналістам офіційний представник російського монополіста Сергій Купріянов.
«Ми готуємося до того, що майбутня зима буде холоднішою, і під час піків похолодання нам потрібно буде забезпечувати споживачів більшими обсягами газу, ніж минулої зими», - сказав він.
Минулої зими на початку лютого європейські країни звинуватили «Газпром» в різкому скороченні поставок. Деякі держави стверджували, що скорочення досягало 30% від заявлених обсягів. Концерн звинуватив спочатку Україну у відборі зайвого газу, а потім - Європу в завищенні «хотєлок». Пізніше «Газпром» визнав, що обсяги поставок довелося знизити на 10%.
Київ відкинув звинувачення у відборі зайвого газу. У ЄС попит на газ дійсно виріс через холодну зиму. Поставки було відновлено в запитуваних європейцями обсягах в кінці лютого.
В кінці березня ділові ЗМІ повідомили, що «Газпром» не зміг задовольнити запити ЄС, оскільки видобуток газу досяг граничних показників, і збільшувати обсяги у монополії не було можливості. Джерела газети «Ведомости» пояснювали, що найбільші родовища «Газпрому», в тому числі Уренгойське і Ямбурзьке, запущені 30 років тому, виснажуються.
Концерн не збільшував технічні потужності через те, що вони і так перевищували попит. У компанії порахували, що разове сезонне зростання попиту не змогло би компенсувати витрати на введення нових родовищ. !zn
Читайте також: