"Газпром" обіцяє Європі знижку на газ у 2012 році

22 листопада 09:30

Російська газова монополія "Газпром" очікує незначного зниження цін для європейських споживачів у першому кварталі 2012 року, сказав голова компанії Олексій Міллер.

 

"На початку першого кварталу майбутнього року у нас буде невелике зниження цін на газ", - сказав О.Міллер журналістам, не уточнивши, наскільки можуть знизитися ціни.

У листопаді європейські споживачі платили в середньому $446 за 1000 куб. м. У цьому році "Газпром" експортує до Європи, за прогнозами, 152 млрд куб. м газу.

"Рівень експорту газу "Газпрому" на європейські ринки у 2012 році буде вищим, ніж цього року", - сказав Міллер, додавши, що зростання відбудеться за рахунок запущеного у листопаді газопроводу Північний потік.

Раніше один із топ-менеджерів "Газпрому" сказав, що компанія прогнозує підвищення продажів в Європі на 8% наступного року до 164 млрд кубометрів.

Відзначимо, що в даний час з урахуванням $100 знижки, наданої Росією в 2010 році в обмін на преференції для Чорноморського флоту, ціна російського газу на кордоні з Україною становить $414 за 1000 куб. м. При цьому відповідно до діючого контракту російський газ з 1 січня 2012 року може подорожчати до $ 456 за 1000 куб. м.

Нагадаємо, раніше перший віце-прем'єр Андрій Клюєв повідомив, що "нова ціна на російський газ для України буде набагато нижче сьогоднішньої". У свою чергу прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що розраховує завдяки новим домовленостям про прийнятну ціну на газ для Україні економити по $ 500 млн щомісяця. При цьому розплатитися за газ за новою ціною України зможе вже за листопадові поставки.

При цьому президент Віктор Янукович заявив, що поки що передчасно говорити про нову ціну на російський газ для України до закінчення переговорів передчасно.