"Газпром": Ніяких нових домовленостей з Україною немає, ціну на газ знижувати не будемо

27 червня 15:21

"Газпром" заперечує наявність домовленостей з Україною про зниження контрактних обсягів поставок газу, і не вважає, що ціни на блакитне паливо для країни не ринкові, а тому знижувати їх не має наміру.

 

Глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що його компанія сьогодні не бачить підстав для перегляду ціни на газ для України. Він також заперечує і нібито домовленості про зниження контрактних обсягів поставок газу в Україну.

Про це він заявив журналістам за підсумками російсько-українських переговорів у Києві в середу, 27 червня.
"Ми на сьогоднішній день не бачимо жодних підстав для перегляду цін. Ціни абсолютно ринкові. Можу сказати, що для України ціни значно нижчі, ніж для низки країн в Європі", - сказав він.
Крім того, він також підтвердив інформацію, що з'явилася раніше про те, що Україна і Росія не погоджували зниження обсягів закупівлі російського газу в 2013 році.
"Ні. Як і раніше контракт передбачає річну контрактну кількість 52 млрд куб. м. Ніяких домовленостей про зниження цих обсягів немає. Ми працюємо чітко за цим контрактом", - заявив Міллер, коментуючи заяву української сторони.
Відповідаючи на питання, що буде в разі недобору Україною всього обсягу, О.Міллер сказав: "Все прописано в контракті. Господарські відносини все покажуть". "Проблеми потрібно вирішувати по мірі їх появи", - додав глава "Газпрому".
Як повідомлялося, раніше Бойко повідомив, що Київ і Москва погодили заявку на закупівлю газу на 2013 рік.
Зокрема, відповідаючи на питання журналістів, чи погодили Україна і Росія заявку на закупівлю газу на наступний рік, міністр відповів: «Безумовно».
На уточнююче питання, чи йдеться про закупівлю України 27 млрд куб. м газу, Бойко заявив: «Я думаю, ми закупимо ще менше».
Відповідаючи на питання журналістів про те, якою буде реакція України, якщо РФ подасть до суду за недобір законтрактовано обсяг газу, міністр відповів: «Це їх право».
У зв'язку з високою ціною на паливо Україна заявила про намір знизити закупівлі російського газу в 2012 році до 27 млрд куб. м. Разом з тиму РФ стверджують, що час для переговорів щодо обсягів закупівель палива на цей рік вже втрачено: річний контрактний обсяг може бути змінений не пізніше, ніж за півроку до початку поставок. !zn
Читайте також: