«Газпром» не виключає позову до України при недоборі газу

29 червня 13:20

Позов до України може бути поданий «Газпромом», якщо за підсумками 2012 року обсяг закупленого газу виявиться меншим за передбачений контрактом. Принципу «бери або плати» ніхто не скасовував, а домовленостей про зниження постачань як і раніше немає.

 

«Газпром» не виключає позову до України у разі недобору газу, передбаченого контрактом. Про це глава компанії Олексій Міллер сказав на прес-конференції у Москві після річних зборів акціонерів компанії.

«Без сумніву ми дуже уважно ставимося до юридичних аспектів виконання нашого контракту. Без сумніву, документи, які ми на сьогоднішній день маємо, в разі того, що не буде виконаний мінімальний обсяг закупівлі нашого російського газу, можуть лягти в основу нашого позову до української сторони», - сказав він. При цьому він закликав вирішувати проблеми по мірі надходження.

За його словами, в юридичній площині ця проблема може настати тільки за підсумками 2012 року.

«У минулому році Україна всі свої зобов'язання з відбору газу з урахуванням принципу «бери або плати» виконала. Заява наших українських колег про те, що вони скоротять обсяги закупівлі нашого газу прозвучала, але я думаю, що треба розглядати проблеми по мірі надходження», - сказав Міллер.

- «Газпром»: Ніяких нових домовленостей з Україною немає, ціну на газ знижувати не будемо

«У будь-якому випадку умова «бери або плати» рахується на річні контрактні кількості і подивимося скільки Україна реально газу візьме. Підкреслюю, що Україна зобов'язана взяти газу стільки, щоб взимку не було проблем. Вона зобов'язана закачати газ у підземні сховища, щоб не було ніяких перебоїв і з транзитом і постачанням споживачам України», - сказав він.

При цьому він знову заявив, що ніяких домовленостей з Україною про зниження обсягу закупівлі не досягнуто.

Нагадаємо, українська сторона неодноразово заявляла про намір скоротити закупівлі газу в РФ цього року до 27 млрд куб. м з передбачених контрактом 52 млрд куб. м.

31 травня голова правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер заявив, що недостатній темп закачування газу в українські сховища ставить під загрозу стабільне забезпечення Європи газом майбутньої взимку. !zn

Читайте також:

«Газпром» подасть до суду? Чекаємо!


Україна і Росія погодили заявку на закупівлю газу на 2013 рік

«Газпром» не підтвердив узгодження заявки України на закупівлю газу

«Газпром» знизить ціни на газ для Європи