«Газпром» намагається змусити Україну купити більше газу

04 липня 07:04

На останніх переговорах у Москві Росія оголосила вимогу збільшити обсяги закупівлі Україною газу до 35 млрд куб. м замість 27 млрд куб. м, затверджених Кабміном. З яких закачати додатково в підземні сховища доведеться мінімум 8 млрд куб. м. У Міненерго відповіли відмовою.

 

В ході переговорів міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка і голови правління "Газпрому" Олексія Міллера, Росія вимагала від України збільшити закупівлі газу "Нафтогазом" із затверджених Кабміном 27 млрд куб. м до 35, проте українські чиновники відмовилися від такої пропозиції.

"Нам сказали, що для безперешкодного проходження осінньо-зимового періоду у ПСГ треба закачати ще 8 млрд куб. м газу, сплативши за них додатково", - розповіло «Коммерсантъ-Украина» джерело у Міненерго.

Джерело в "Газпромі" підтвердило, що російська монополія вимагає збільшити закачування газу в ПСГ, вважаючи, що обсягів, запланованих Україною для закачування, недостатньо.

Однак Україна відповіла відмовою на цю пропозицію. "Доводи "Газпрому" непереконливі. Наприклад, транспортуючи газ по Nord Stream (Північний потік - ред.) ПСГ взагалі не використовуються. Тому аргументи російської монополії про те, що для забезпечення стабільної прокачування газу в ЄС Україна повинна закачати великі обсяги, недоречні" , - говорять у Міненерго.

Нагадаємо, згідно з підписаною з "Газпромом" угодою, Україна повинна щорічно купувати не менше 41 млрд куб. м газу. Однак, виходячи із затвердженого Кабміном газового балансу на 2012 рік, "Нафтогаз" цього року планує закупити лише 27 млрд куб. м.

Нагадаємо, що у "Нафтогазі" погодилися створити у власних підземних газосховищах резерв російського природного газу, який "Газпром" буде постачати в ЄС. Досі Україна заявляла, що резерв має сформувати сам "Газпром", але у підсумку погодилася витратити на це $2 млрд доходів, отриманих від транзиту російського палива. Домогтися поступок від України російській монополії допомогли європейські споживачі газу. !zn

Читайте також:

Україна і Росія погодили заявку на закупівлю газу на 2013 рік

«Газпром» знизить ціни на газ для Європи

«Газпром» подасть до суду? Чекаємо!

«Газпром» не підтвердив узгодження заявки України на закупівлю газу