«Газпром» може подати до суду на Україну за скорочення закупівель газу

21 червня 08:39

Україна демонструє Росії тверді наміри знизити закупівлі газу, затвердивши газовий баланс на 2012 рік та передбачивши скорочення закупівель у "Газпрому" на третину. У російській монополії не виключають, що Україні можуть загрожувати судові розгляди через це.

 

Не виключено, що російський монополіст «Газпром» може звернутися до суду через те, що Україна на вищому рівні затвердила скорочення закупівель газу в Росії, повідомило газеті "Коммерсантъ-Украина" джерело в компанії.

Нагадаємо: на своєму засіданні Кабінет міністрів затвердив прогнозний баланс надходження і розподілу природного газу на 2012 рік. Саме згідно з цим документом НАК "Нафтогаз України" і здійснює закупівлі газу. До того ж зміни в баланс може вносити тільки сам Кабмін. Цим балансом Україна офіційно підтвердила імпорт лише 27 млрд куб. м російського газу в 2012 році.

Однак напередодні "Газпром" повідомив, що розраховує на закупівлю "Нафтогазом" 41,6 млрд куб. м (тобто 80% від річного контрактного обсягу в 52 млрд куб. м за принципом take or pay). У зв'язку з цим джерело в "Газпромі" заявило, що в компанії не виключають суду з Україною в разі невиконання зобов'язань за контрактом, тобто купівлі менше 41,6 млрд куб. м.

- «Нафтогаз» показав листа до «Газпрому» з проханням про зменшення обсягу закупівлі газу

- Як розірвати контракти з «Газпромом»

Разом з тим, юристи вважають, що (партнер юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Роман Марченко) у разі суду між країнами шанси України виграти набагато вищі, ніж у "Газпрому".

Як приклад - аналогічні позови у "Газпрому" вже виграли четверо європейських споживачів, нагадують юристи. Зокрема, "Газпром" минулого року програв грецькій компанії DEPA, італійській компанії Edison і німецьким RWE і E.ON, що домоглися зниження ціни і обсягів закупівлі газу через суд.

"Як правило, Паризький і Стокгольмський арбітражі беруть до уваги попередні рішення судів за аналогічними позовами. Якщо "Газпром" подасть на Україну до суду, щоб змусити її купити непотрібний газ, як результат він може виявитися змушений знизити для країни і ціну, і обсяг продажу блакитного палива", - говорить юрист Роман Марченко.

Нагадаємо: Україна неодноразово ставила перед російською стороною питання про перегляд цін, але "там вимагають неспівмірних поступок" (як ось продажу української ГТС за заниженою ціною).

Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима, вважає, що зараз стратегія "Нафтогазу" полягає в тому, щоб зробити "Газпром" поступливішим. "" Газпром "втрачає на відмові України купувати його газ $ 6 млрд. Це серйозний аргумент для того, щоб російська монополія задумалася про поступки в переговорах про ціну. Тим більше що в подальшому Україна буде купувати все менше російського газу", - відзначає він.

Нагадаємо, що в найближчі десять років Україна, згідно з оновленою Енергетичною стратегією до 2030 року, має скоротити закупівлю російського газу до 5 млрд куб. м на рік. !zn

Читайте також:

Росія вважає, що точка неповернення у газових переговорах з Україною пройдена

Азаров не бачить у Північному та Південному потоках особливої ​​альтернативи українській ГТС

«Нафтогаз» очікує середньорічну ціну на російський газ на рівні $440/тис. куб. м

Путін не поспішає відмовлятися від можливостей України щодо транзиту газу

Для зниження ціни на газ слід було лише розпочати процес у Стокгольмі в 2010 році