Газпром" може дати Україні аванс за транзит газу у $2 мільярда

04 червня 11:10

У Росії сподіваються, що після надання авансу питання закачування необхідної кількості газу в українські ПСГ буде вичерпано.

 

Російський "Газпром" у найближчі дні може оформити аванс за транзит через Україну у 2 мільярди доларів, щоб вона на ці гроші закачала газ у підземні сховища і змогла забезпечити безперебійні постачання в Європу, заявив глава російського газового холдингу Олексій Міллер.

"У нас є розуміння, що у "Нафтогазу" повинні з'явитися фінансові ресурси для закачування газу в ПСГ. Таке рішення може бути знайдене, ми могли б проавансувати "Нафтогазу України" те, що ми повинні заплатити за транзит, - приблизно 2 мільярди доларів, щоб вони використовували їх на закачування належних обсягів газу в ПСГ. Є розуміння, що ми в найближчі дні таку домовленість оформимо", - сказав Міллер.

Він висловив сподівання, що після надання авансу питання закачування необхідної кількості газу в українські ПСГ буде вичерпано. Однак, за його словами, поки незрозуміло, яка саме кількість для цього необхідна.

Читайте: «Газпром» наперед лякає Європу порожніми українськими газосховищами

"Скільки газу вони вже закачали? І якими темпами вони могли б закачувати газ на ці гроші, потрібно зрозуміти", - сказав Міллер.

Він зазначив, що "Газпром" не володіє даними про те, які обсяги газу Україна використовує для своєї економіки, а які направляє в ПСГ. При цьому глава "Газпрому" підкреслив, що ніяких поступок щодо ціни і контрактних обсягів для закачування газу в ПСГ "Газпром" надавати не буде.

Нагадаємо, раніше Міллер висловив стурбованість, що якщо НАК не закачає необхідні обсяги газу в ПСГ, "очевидно, це призведе до того, що Україна буде відбирати несанкціоновано з експортної транзитної труби російський газ, призначений для європейських споживачів взимку 2013 року у великих обсягах, що може найсерйознішим чином позначитися на постачанні російського газу в Європу».

До цього начальник департаменту науково-технічної діяльності та зовнішніх зв'язків компанії «Укртрансгаз» Роман Шимко повідомив, що у сховища буде закачано всього 17-18 млрд куб. м газу. Зазвичай до початку опалювального сезону «Укртрансгаз» накопичує в ПСГ 22-25 млрд куб м газу в якості гарантії його безперебійного транзиту в ЄС. «Але цього року ми закачаємо обсяги, яких Україні достатньо для проходження опалювального сезону», - заявив Шимко. !zn

Читайте також:

Янукович знайшов «точку дотику» газових інтересів Росії та України


Путін і Медведєв запевнили Україну в тому, їх партнерська позиція залишається незмінною


Азаров побачив, як Україна «крок за кроком» наближається до вирішення газових суперечок з РФ

Предметні переговори щодо газу з Росією продовжаться тільки після оцінки ГТС