"Газпром" вважає закупівлю Україною газу в Європі "шахрайською схемою"

30 березня 15:23

Москва відмовляється вірити в нарощування обсягів диверсифікаційних поставок палива в Україну.

 

"Газпром" відмовляється вірити в те, що Київ нарощує обсяги реверсних поставок газу з Європи, зменшуючи тим самим свою газову залежність від Москви. Глава російського монополіста Олексій Міллер заявив, що схеми отримання Україною палива з європейських країн "нагадують шахрайські".

"Щодо питання реверсних поставок газу з території Європейського Союзу в Україну. Ми добре знаємо про ці плани, але в нас є підозра, що немає ніяких реверсних поставок. Загалом, де-факто - фізично газу не передбачається, передбачається використовувати "газпромівський" газ в якийсь віртуальний реверс", - заявив Міллер в програмі "Вести в субботу с Сергеем Брилевым" на телеканалі "Россия".

За його думку, російський газ заходить в Європу і тут же повертається в Україну.

"Він не просто так закачується: на кордоні робиться закольцовка, і на газовимірювальній станції показується, нібито, визначені обсяги "газпромівського" газу в реверсному режимі, які поставляються в Європу, а відповідно - на європейський ринок. Ці схеми нагадують якісь шахрайські схеми. З ними просто напросто треба розбиратися", - вважає Міллер.

- На кожен "обхід" знайдеться "контробхід"

Нагадаємо, скорочення імпорту вуглеводнів, насамперед природного (російського) газу є одним з основних декларованих українською владою положень, які мають сприяти досягненню енергетичної незалежності України.

Зараз ПАТ "Укртрансгаз" концептуально працює над диверсифікацією постачання природного газу в Україну в реверсному напрямку.

Зокрема, газотранспортна компанія займається обробкою можливості реверсних поставок з чотирьох європейських країн, з якими пов'язана вітчизняна газотранспортна система, - зі Словаччини, Угорщини (пробне прокачування газу з неї вже почалася), Польщі та Румунії. Крім того, ще в 2012 році компанія RWE (Німеччина) уклала контракт на постачання газу в Україну через газотранспортну систему Польщі.

За оцінками ZN.UA, на сьогоднішній день можливий реверс газу в Україну в обсязі до 16 млрд кубометрів в рік, хоча міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький говорив про вдвічі більший обсяг - 30 млрд кубометрів. !zn

Читайте також:

Україна в березні практично перестала купувати газ у Росії

Держканал РФ назвав справи Януковича "поганими", а угоду з ЄС назвав "липою"

Реверс - не шантаж