"Газпром" втратив лаври найприбутковішої компанії у світі і бореться за "бронзу" з китайцями

01 лютого 16:31

Перше місце впевнено займає ExxonMobil, який заробив за 2012 рік 44,88 млрд дол. Далі йде Apple, прибуток якої за 2012 рік склав 41,747 млрд дол.

 

Російський "Газпром" найближчим часом буде змушений вилучити зі своєї реклами горде твердження, що він є світовим лідером з чистого прибутку: за підсумками 2012 року компанія переміститься на третє або четверте місце у світовому ренкінгу прибутковості публічних компаній.

Перше місце впевнено займає ExxonMobil, який заробив за 2012 рік 44,88 млрд дол. Далі йде Apple, прибуток якої за 2012 рік склав 41,747 млрд дол.

"Газпром" поки не опублікував річний звіт щодо МСФЗ. Однак ринок очікує його прибуток в середньому на рівні 37,3 млрд дол. з розкидом прогнозів від 32,5 млрд дол. до 40,8 млрд дол., свідчать результати опитування аналітиків Агентства газової інформації. З цим результатом "Газпром" цілком може розраховувати на третє місце.

Але тут йому може скласти конкуренцію Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), який також поки ще не публікував річний звіт. Весь рік прибуток китайського банку зростав темпами понад 10%, і якщо ця тенденція продовжиться, в 2012 році банк заробить понад 38 млрд дол.

За підсумками 2011 року консолідований чистий прибуток "Газпрому" був значно вищим - 44,15 млрд дол. У 2012, крім зниження обсягів експорту і зростання податкового навантаження, маржу "Газпрому" скоротили ретроактивні платежі - повернення покупцям газу переплачених сум за постачання газу в результаті перегляду цін заднім числом. !zn

Читайте також:

"Газпром" очолив рейтинг світової економіки Forbes

"Нафтогаз" відповів "Газпрому" на претензії щодо газу

S&P не вірить у газову незалежність України від Росії

Facebook майже півгодини коштував дорожче за "Газпром"