Газові контракти з РФ 2009 несуть загрозу нацбезпеці України, - РНБО

20 сiчня 12:28

Газові контракти, укладені у 2009 році, коштували Україні мільярдних збитків і становлять реальну загрозу національній безпеці країни. Тому сьогодні уряд продовжує працювати над укладенням нового - "справедливого" ​​- договору з Росією.

 

Наслідки газових контрактів з РФ 2009 несуть загрозу нацбезпеці України, заявила секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Раїса Богатирьова після її засідання у п'ятницю. 20 січня."Необхідно констатувати: в умовах, що склалися, фактично виникла реальна загроза національній безпеці України. Невигідні умови цієї угоди загнали економіку України у скрутне становище", - сказала Р.Богатирьова у п'ятницю після засідання РНБО.Вона підкреслила, що наслідками газової угоди також стало погіршення соціально-економічної ситуації в Україні та зменшення конкурентоспроможності українських товаровиробників. "Фактично, ця ситуація забирає гроші з кишені кожного громадянина України", - сказала секретар РНБО.За її словами, у таких умовах бюджет держави витрачається не на розвиток, а на фінансування суттєво збільшених субсидій за сплату газу і комунальних послуг."Сьогодні замість розвитку сучасної України і фінансування вкрай важливих соціальних програм ми змушені, по суті, перенаправляти відповідні податки на потреби Російської Федерації", - сказала секретар Радбезу.За словами Р.Богатирьової, уряд України продовжує працювати над укладенням нового "газового" договору з Росією."На даний момент, відповідні прямі збитки нашої держави (від наслідків укладення газових контрактів з РФ у 2009 році - ZN.UA) склали суму до $5 млрд на рік...у таких умовах уряд України продовжує наполегливо працювати над підписанням нового справедливого контракту з Російською Федерацією", - сказала вона.При цьому, Р.Богатирьова не виключила, що перемовини щодо таких чутливих питань можуть тривати досить довго.Читайте також:

Азаров пообіцяв не розмінювати незалежність України на дешевий газ Росії

Льовочкін нарахував $15 млрд збитків від газових угод 2009 року«Газпром» пропонував Україні заплатити за частку в ГТС своїми акціями, а не грошимаАзаров - Росії: «Лишній газ купувати не будемо й крапка. Пора вже зупинитися нарешті»

Заявами про ціну на газ українська влада маскує дії зі здачі ГТС