Гальчинський: Євро залишатиметься найбільш слабкою ланкою економіки Євросоюзу

03 лютого 13:59

Економічний потенціал Франції та Німеччини дозволить зберегти єдину європейську валюту, однак євро і в майбутньому залишиться «валютою-сиротою».

 

Євро від початку був політичним проектом, позбавленим основи, сказав в інтерв'ю ZN.UA відомий український вчений-економіст Анатолій Гальчинський.

«Як фахівець у сфері грошових відносин, можу з усією переконаністю сказати, що євро - багато в чому штучна валюта, «валюта-сирота», як її тепер називають, «валюта, розрахована лише на хорошу погоду». Грошова одиниця - невіддільний атрибут національної економіки. Це її основа. У євро такої основи немає. Євро - це здебільшого політичний проект, реалізація якого здійснювалася в контексті створення противаги гегемонізму США», - вважає вчений. При цьому він відзначив економічний потенціал Франції та Німеччини, який дозволяє зберегти євро. «Поза сумнівом, ці країни зуміють захистити свій витвір. Економічний потенціал дає змогу їм це зробити. Але суть проблеми залишиться: євро і в майбутньому залишатиметься найслабкішою ланкою економіки Євросоюзу, «валютою-сиротою», - підкреслив А.Гальчинський. Детальніше читайте в інтерв'ю Юрія Сколотяного з Анатолієм Гальчинським у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна». !zn Читайте також Гальчинський: Влада не зробила конструктивних висновків з кризи 2008-2009 років Гальчинський: Економічні реформи безглузді без орієнтації на логіку розвитку суспільства Екс-глава Ради НБУ: Стимулювати експорт за рахунок девальвації гривні - безперспективно