Французькі власники "УкрСиббанку" хочуть вийти з роздрібного бізнесу, - ЗМІ

28 листопада 09:11

За словами обізнаних джерел на фінансовому ринку, представники групи BNP Paribas SA, що володіє майже 85%-м пакетом акцій «УкрСиббанку», активно намагаються знайти покупця на велику частину відділень банку, а також його роздрібний бізнес.

 

У прес-службі банку поки не змогли ані підтвердити, ані спростувати цю інформацію, повідомляють «Экономические известия».

Так, нерентабельні відділення і значна частка проблемних кредитів у портфелі змушує все більшу кількість великих банків думати про скорочення кредитування приватних клієнтів.

Більша частина кредитів «фізикам» у портфелі "УкрСиббанку" - іпотека. Причому, зовсім нещодавно банківський ринок розбурхували чутки про те, що банк виставив на продаж портфель проблемних іпотечних кредитів на суму $1 млрд, що дозволяє оцінити рівень проблемки у роздрібному кредитному портфелі фінустанови на рівні 50% - за даними НБУ на 1 жовтня під знецінення кредитів банк сформував резерви на рівні 7,1 млрд грн.

За словами одного з банкірів, на додачу до роздрібного портфелю менеджмент «Укрсиббанку» виставив на продаж і значну частину належних фінустанові відділень.

«Мережа банку не налаштована на отримання комісійних доходів, як у того ж Приватбанку або Правекс-Банку, - говорить фінансист. - УкрСиб, як і «Райффайзен Банк Аваль», орієнтувався на видачу кредитів - тепер така модель зробила його відділення збитковими».

На його думку, якщо продаж роздробу відбудеться, Укрсиббанк сконцентрується на корпоративному «бутіковому» кредитуванні експортерів. А якщо цей бізнес не піде - взагалі може піти з ринку.

Експерти кажуть, що покупцем всього роздрібного бізнесу «УкрСиббанку» може стати «Дельта Банк», який у свою чергу зараз активно шукає кошти на проведення угоди.

Голова ради директорів «Дельта Банку» Микола Лагун ці ​​чутки не коментує. Однак, за відомостями газети, зараз розглядається можливість створення консорціуму для придбання роздробу «УкрСибу» за факторинговими схемами за участю «ОТП Банку». Хоча топ-менеджер «ОТП Банку» Дмитро Зінков цю інформацію у розмові з кореспондентом спростував.

Банкіри вважають, що дана угода може підштовхнути інші банки до активного продажу роздрібних кредитів, оскільки операція може спровокувати зростання кількості кредитів.

За даними НБУ, на 1 липня "Укрсиббанк" займав 5-те місце за активами (46,3 млрд грн). Кредитний портфель становив 34,79 млрд грн, з яких 22,92 млрд грн - позики фізичних осіб (у тому числі в іноземній валюті - на 20,4 млрд грн). Під проблемний портфель сформовані резерви у розмірі 9,94 млрд грн (28,6% всіх кредитів).

Власниками банку є французька група BNP Paribas (84,99% акцій) і ЄБРР (15%).