Fitch знизило рейтинг Греції

17 травня 19:35

Рейтингове агентство Fitch знизило довгостроковий кредитний рейтинг Греції з B- до CCC.

 

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Греції з рівня B-до ССС. Також був знижений короткостроковий рейтинг з рівня b до B. Агентство переглянуло рейтинг стелі рейтингу країни до "B -".

Про це йдеться в релізі, опублікованому сьогодні агентством.

В Fitch пояснили, що прийняте рішення пов'язане зі збільшенням імовірності того, що Греція перестане бути членом єврозони. Зіграв свою роль і той факт, що на минулих 6 травня парламентських виборах підтримку отримали ті партії, які виступають проти домовленостей з керівництвом Євросоюзу про скорочення бюджетних витрат. На думку представників агентства, провал переговорів про формування уряду також свідчить про відсутність у грецькому суспільстві підтримки програми фінансової допомоги з боку ЄС і МВФ у розмірі 173 мільярдів євро.

Раніше сьогодні офіційний представник МВФ Девід Холі заявив про припинення співпраці організації з Грецією до 17 червня, коли в країні пройдуть парламентські вибори. Своє рішення організація мотивувала тим, що не вважає за потрібне співпрацювати з тимчасовим урядом.

Нагадаємо, в березні Fitch Ratings підвищило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Греції з рівня RD ("обмежений дефолт") до B-, прогноз - "стабільний".

Відзначимо, в березні Греція оголосила про завершення обміну державних облігацій загальним номіналом 177,25 млрд євро, що були випущені в рамках грецького права і належали приватному сектору. В результаті обміну Греція повністю звільнила себе від зобов'язань за цими облігаціяями на 177 млрд євро. Також до обміну були пред'явлені облігації на 20 млрд євро з числа паперів, випущених у рамках іноземного права (всього 29 млрд євро). Таким чином, Греція реструктурує раніше випущені облігації загальним номіналом не менше 197 млрд євро (близько 96% від всіх паперів на руках у приватного сектора).

Згідно з умовами т.зв. "Програми участі приватного сектора в полегшенні боргового навантаження" Греції (private sector involvement, PSI), замість колишніх держоблігацій інвестори отримують нові папери з номінальною вартістю на 53,5% менше оригінальної. Таким чином, приватні інвестори пробачать Греції більше 100 млрд євро боргу за старими облігаціями.

За рахунок реструктуризації боргу і нових кредитів Євросоюз і Міжнародний валютний фонд сподіваються скоротити боргове навантаження Греції до 120,5% від ВВП країни зі 165% за підсумками 2011 року. !zn

Читайте також:

У Греції керівна коаліція втратила більшість у парламенті


Єврокомісія визначила шляхи для відновлення зростання економіки Греції

Прем'єр-міністр Греції подав у відставку

Греції виділять 4,2 млрд євро допомоги, виплату ще 1 млрд євро відклали до червня