Fitch знизило прогнози зростання світової економіки на найближчі 3 роки

05 грудня 07:39

Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило прогноз зростання світового ВВП на 2012-2014 роки, зазначивши загальну «млявість і нестійкість» світової економіки.

 

Згідно з прогнозом Fitch, світовий ВВП у наступному році збільшиться на 2%, у 2013 році - на 2,4%, у 2014 році - на 2,9%. Попередні (вересневі) оцінки агентства передбачали підйом відповідно на 2,1%, 2,6% та 3%.

Як наголошується у новій доповіді Fitch «Прогноз світової економіки» (Global Economic Outlook), спад в єврозоні та Японії, а також більш слабке підвищення у таких великих країнах, що розвиваються, як Бразилія та Індія, у III кварталі 2012 року підкреслили загальну слабкість і нагадали про ризики для світової економіки.

Темпи економічного зростання в основних розвинених країнах світу, як очікується, складуть всього 0,9% у 2011 році і залишаться слабкими - на рівні 1,2% - в 2013 році. У 2014 році, за оцінками експертів, відбудеться лише невелике прискорення економічного підйому в розвинених країнах - до 1,9%.

«Світові показники зростання знову і знову виявляються гіршими за очікування, і в структурі ризиків зберігається перекіс у бік погіршення, - заявив директор групи суверенних рейтингів Fitch Джерджелі Кісс. - Хоча рішуче втручання Європейського Центробанку пом'якшило побічні ризики в єврозоні, поки йому не вдалося зупинити економічну стагнацію. «Бюджетна прірва», що загрожує США, може зіштовхнути американську економіку в рецесію, а Китай чекає важкий перехід до більш збалансованої моделі зростання».

Разом з тим базовий сценарій агентства заснований на припущенні, що США успішно вирішать проблему «бюджетної прірви» до кінця року, що дозволило аналітикам підтвердити прогнози підйому американської економіки на рівні 2,3% на наступний рік і 2,8% на 2014 рік.

У минулому кварталі в єврозоні зафіксована рецесія, яка, ймовірно, продовжиться у найближчі квартали. Fitch прогнозує скорочення ВВП валютного блоку на 0,4% в цьому році, стагнацію - зниження не більше ніж на 0,1% - у 2013 році і помірне відновлення (+1,2%) у 2014 році. У вересні передбачалося зростання економіки єврозони на 0,3% в 2013 році і на 1,4% в 2014 році.

У Китаї Fitch очікує посилення підйому у IV кварталі завдяки помірному грошово-кредитному стимулюванню і Держінвестиціям, у 2013 році темпи зростання складуть близько 8%, у 2014 році - 7,5%.

При цьому агентство відзначає серйозні ризики у середньостроковому періоді, які потенційно можуть вилитися у «жорстку посадку» китайської економіки: уповільнення зростання до 5% в 2013 році і 6,5% в 2014 році. Оскільки роль Китаю у світовій економіці значно збільшилася за минуле десятиліття, темпи зростання світового ВВП у такому випадку будуть істотно слабкішими - 1,7% у наступному році, 2,1% в 2014 році. !zn

Читайте також:

Донецька область припинила платити агентству Fitch за непотрібний рейтинг

Fitch майже скасував дефолт Греції

Рейтингове агентство Fitch попередило Кабмін про обмежений запас часу для проведення реформ після виборів