Fitch присвоїло Одеській області рейтинг «B»

17 грудня 13:17

Fitch відзначає, що сприятливим чинником для рейтингів Одеської області стало б підвищення суверенних рейтингів у поєднанні з підтриманням прийнятного виконання бюджету. І, навпаки, у випадку несприятливих змін інституційного середовища для українських регіонів, які негативно позначилися б на виконанні бюджету Одеської області і призвели б до суттєвого погіршення позиції боргу, це здійснило б тиск на рейтинги у бік пониження.

 

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings присвоїло рейтинги Одеській області України: довгострокові рейтинги в іноземній і національній валюті на рівні «B», короткостроковий рейтинг в іноземній валюті «B» і національний довгостроковий рейтинг «A (ukr)». Прогноз за довгостроковими рейтингами - «Стабільний».

Рейтинги відображають диверсифіковану економіку Одеської області, хороші показники бюджету та відсутність ризику (борг плюс інша заборгованість за класифікацією Fitch). Також рейтинги приймають до уваги сильну залежність регіонального бюджету від рішень уряду України та інституційне середовище в країні. Рейтинги також відображають сильну інтеграцію регіонального бюджету в бюджетну систему країни.

Fitch відзначає, що сприятливим чинником для рейтингів Одеської області стало б підвищення суверенних рейтингів у поєднанні з підтриманням прийнятного виконання бюджету. І, навпаки, у випадку несприятливих змін інституційного середовища для українських регіонів, які негативно позначилися б на виконанні бюджету Одеської області і призвели б до суттєвого погіршення позиції боргу, це зчинило б тиск на рейтинги у бік пониження.

Інституційне середовище українських регіонів вимагає подальшого розвитку і гармонізації, що обумовлює значні моменти невизначеності, що позначаються на їхньому довгостроковому розвитку і бюджетному плануванні. Регіон має бюджет на один рік, що, в поєднанні з обмеженнями на запозичення та проходженням рішенням центрального уряду, обмежує інвестиції області та стримує розвиток у довгостроковій перспективі. Капітальні витрати Одеської області в середньому становили 14,5% всіх витрат у 2007-2011 роках.

Одеська область є найбільшою за площею областю України, на території якої розташовано 8 морських і річкових портів, і її економіка добре диверсифікована за низкою секторів. Послуги забезпечували 77% ВДС регіону у 2010 році. Істотна частка економіки регіону припадає на торгівлю, сільське господарство й інші сектори економіки, де значну роль відіграють послуги, які не повною мірою відображаються у статистичному обліку. Це частково є причиною того, що показники добробуту на душу населення у регіону трохи нижче середньоукраїнського рівня. Адміністрація області очікує економічне зростання близько 2% -4% на рік в 2012-2013 роках.

За прогнозами Fitch, операційна маржа у Одеській області складе 17% -18% в 2012-2014 роках. Бюджет регіону буде значною мірою збалансованим в 2012-2013 роках. Область мала стабільні бюджетні показники при середньому рівні операційної маржі в 17,4% в 2007-2011 роках. Показники підтримувалися стабільною базою оподаткування, бо прибутковий податок є одним з основних джерел податкових надходжень області і мало чутливий до економічних циклів. Одеська область мала невеликі профіцити, оскільки вона не може залучати борг для фінансування дефіциту.

Регіон не має прямого боргу і гарантій. За українським законодавством обласні уряди не можуть залучати запозичення або надавати гарантії, що обмежує їхню фінансову гнучкість. Компаніям держсектора області дозволено залучати запозичення, проте адміністрація регіону не надавала фінансову інформацію таким компаніям. З урахуванням низького рівня міжнародного рейтингу Fitch розглядає наявну інформацію як достатню. У той же час той факт, що обсяг даних є обмеженим, враховується в національному рейтингу. !zn

Читайте також:

S&P знизило рейтинги України з “BB-” до "B", прогноз - «негативний»

Moody`s знизило рейтинги Києва і Харкова з «негативним» прогнозом

У МВФ вважають гривню переоціненою на 8-13%

Кабмін затвердив песимістичний макропрогноз-2013: зростання ВВП на 2,5%, інфляція - 6,1%