Fitch підтвердило рейтинги Києва

20 липня 14:25

За прогнозами Fitch, прямий ризик у міста збільшиться до 11 млрд грн у 2012 році, або 70% -72% поточних доходів (67% у 2011 році). Прямий ризик Києва у 2011 році на 67% складався з зовнішніх облігацій на 800 млн дол, внутрішніх банківських кредитів (13%) та векселів за реструктуризованими зобов'язаннями комунальних компаній (20%).

 

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings 20 липня підтвердило рейтинги міста Києва: довгострокові рейтинги в іноземній і національній валюті на рівні «B-» зі «Стабільним» прогнозом і короткостроковий рейтинг в іноземній валюті «B». Також Fitch підтвердило національний довгостроковий рейтинг міста на рівні «BBB+(ukr)», прогноз «Стабільний». Проведена рейтингова дія поширюється на випущені боргові зобов'язання міста обсягом 800 млн дол, йдеться у повідомленні агентства.

Підтвердження рейтингів відображає статус Києва як столиці країни, мається на увазі підтримку від центрального уряду і поліпшення бюджетних показників, які підтримуються за рахунок сприятливої економічної кон'юнктури і скорочення витрат. Крім того, рейтинги Києва враховують збільшення прямого ризику (прямий борг плюс інша заборгованість за класифікацією Fitch), істотний короткостроковий ризик рефінансування, обумовлений термінами погашення за зовнішніми облігаціями і кредитами від місцевих банків.

Згідно з базовим сценарієм Fitch, Київ зуміє рефінансувати облігації на 250 млн дол і досягти нової домовленості про виплату банківських кредитів на загальну суму 450 млн грн., терміни щодо яких настають у 2 півріччі 2012 року. Агентство розцінює короткостроковий ризик рефінансування у міста як суттєвий, зважаючи на значний обсяг рефінансування та обмежені можливості на українському ринку боргового капіталу.

- Fitch підтвердило рейтинги України


Якщо місто не зуміє рефінансувати ці облігації і кредити з термінами, що наближаються, Fitch може розглянути можливість проведення негативної рейтингової дії. Крім того, при істотному збільшенні прямого ризику вище очікуваного рівня агентство також може провести негативну рейтингову дію. І, навпаки, в разі хорошого виконання бюджету, в результаті якого відношення прямого ризику до поточного балансу буде узгоджуватися з середніми термінами погашення боргу, а також при зменшенні ризику рефінансування можлива позитивна рейтингова дія.

На думку Fitch, статус Києва як столиці України та інтеграція його адміністрації в рамках виконавчої влади держави продовжує підтримувати рейтинги міста. Політична та економічна значущість Києва для уряду України є сприятливим фактором для бюджету міста і знижує його ризики у стресові періоди.

Fitch прогнозує подальше поліпшення бюджетних показників міста Києва та операційну маржу за повний 2012 рік на рівні близько 11% -12%. Крім того, агентство очікує невеликого зниження дефіциту до руху боргу до 7% -9% всіх доходів у 2012-2014 роках. Операційний баланс міста Києва покращився до 1,4 млрд грн, або 9,8% операційних доходів в 2011 році в порівнянні з негативним показником в мінус 736 млн грн в 2010 році.

За прогнозами Fitch, прямий ризик у міста збільшиться до 11 млрд грн в 2012 році, або 70% -72% поточних доходів (67% в 2011 році). Прямий ризик Києва в 2011 році на 67% складався з зовнішніх облігацій на 800 млн дол, внутрішніх банківських кредитів (13%) та векселів за реструктуризованими зобов'язаннями комунальних компаній (20%).

Київ - столиця України, економічний і фінансовий центр країни, що забезпечив 19% ВВП в 2010 році. Добре диверсифікована і орієнтована на сектор послуг економіка Києва підтримує сильний соціально-економічний профіль міста у контексті країни, і показники добробуту Києва значно перевищували середні рівні в Україні в 2007-2011 роках. Адміністрація Києва прогнозує продовження зростання економіки міста на 4% -5% на рік в 2012-2014 роках. !zn

Читайте також:

Топ-12 ризиків для економіки України в 2012 році

Янукович заявив про підвищення рейтингів України, хоча їх понизили

Moody's погіршило прогноз рейтингів України зі «стабільного» до «негативного»