Fitch не вірить, що "Газпром" піде на поступки Україні

28 березня 16:50

Агентство вважає, що перспективи підписання нової угоди щодо цін на газ між Газпромом і Нафтогазом у даний час обмежені.

 

Російський "Газпром" навряд чи піде на істотні цінові поступки для НАК "Нафтогаз України" найближчим часом. Так вважають аналітики Fitch Ratings.

"Це обумовлено високими спотовими цінами на природний газ у Європі на тлі збереження холодної погоди", - зазначають в агентстві.

На думку Fitch, їхні висновки підкріплює і заява голови правління "Газпрому" Олексія Міллера про те, що ціни для України є досить помірними у порівнянні з поточними спотовими цінами в Європі (зазначимо, що Міллер навів приклад стрибка цін в результаті НП, які не відповідають звичайним).

Агентство вважає, що перспективи підписання нової угоди щодо цін на газ між "Газпромом" і "Нафтогазом" у даний час обмежені, якщо Україна не піде на істотні поступки.

У Fitch нагадують, що Україна зараз купує газ по $ 406 за тис. куб. м, що навіть з урахуванням можливого підвищення до $ 426 у другому кварталі менше спотових цін на газ у Великобританії, які зараз перевищують $ 500.

Fitch як і раніше розцінює фінансові позиції і ліквідність "Нафтогазу" як дуже слабкі. "Компанії буде потрібно покладатися на фінансову підтримку уряду України у разі оплати рахунку на $ 7 млрд від "Газпрому". Українські офіційні особи заявляють, що контрактні положення обмежують здатність України припиняти угоди достроково. При цьому в України у даний час немає реальної альтернативи російському газу", - відзначають аналітики агентства.

У Fitch вважають позитивними для української сторони заяви про розробку сланцевого газу з Royal Dutch Shell і будівництво LNG-терміналу.

Нагадаємо, сьогодні Україна почала імпорт газу з Європи через Угорщину.

Минулого тижня міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький заявляв, що країна досягне зниження цін до рівня середніх цін спотового ринку за північнонімецьким хабом. За його словами, це приблизно в районі $ 350 за тисячу кубометрів.

Як відомо, Україна шукає альтернативні шляхи імпорту газу і збільшує власний видобуток, покладаючи особливі надії на розробку родовищ шельфу Чорного моря, а також на видобуток нетрадиційного сланцевого газу. !zn

Читайте також:

Азаров не знайшов зачіпок, щоб розірвати газовий контракт з Росією 2009 року

Голова "Газпрому" лякає Україну газом за 800 доларів за кубометр

У Міненерговуглепромі пообіцяли газ за 160 доларів, але через 10 років

У Єврокомісії вважають, що газовий ультиматум Медвєдєва суперечить інтересам України