Фірташ за три місяці продав 1,7 млрд куб. м газу, в основному - самому собі

25 квiтня 16:55

Олігарх прокоментував скарги "Нафтогазу", що його структури нарощують імпорт газу від російського "Газпрому", "підставляючи" таким чином НАК під нові штрафи за невиконання контракту.

 

Структури бізнесмена Дмитра Фірташа у січні-березні 2013 року реалізували на українському ринку до 1,7 млрд куб м газу, з них тільки 10% були продані іншим промисловим споживачам.

Про це розповів сам Фірташ, відповідаючи на питання журналістів з приводу скарг "Нафтогазу" на нарощування приватними компаніями імпорту газу від російського "Газпрому".

"В цьому році в першому кварталі ми дійсно продали десь 1,5-1,7 млрд куб. м газу", - сказав Фірташ. Разом з тим він зазначив, що близько 90% газу, імпортованого його структурами, використовуються для власних потреб.

При цьому Фірташ відзначив некоректність погоджування постачань газу на ринок приватними компаніями з можливими претензіями "Газпрому" до НАК "Нафтогаз України". "Кажуть, "Газпром" може судитися, виставляти санкції... Але я хочу сказати - це все нісенітниця. Питання полягає не в тому (не в імпорті газу приватними компаніями - ред.)", - сказав він.

- Фірташ купує газ у власного офшору, щоб не платити мільйонні податки

- "Нафтогаз" у листі Ставицькому поскаржився на надмірний імпорт російського газу Фірташем

Нагадаємо, раніше ЗМІ опублікували лист глави НАК "Нафтогаз України" Євгена Бакуліна до міністра енергетики і вугільної промисловості Едуарда Ставицького, в якому вказується, що в першому кварталі 2013 року фактично всі потреби промисловості України в газі задовольняла компанія Ostchem Gas Trading AG ,підконтрольна Дмитру Фірташу. У той же час, зазначив Бакулін, "Нафтогаз" змушений скорочувати закупівлі газу, що може призвести до нових претензій з боку "Газпрому".

У прес-службі Ostchem, у свою чергу, зазначили, що холдинг працює виключно у правовому полі і в інтересах споживачів. "У нас є прямі контракти з постачальниками. І не зрозуміло, навіщо прив'язувати Ostchem до взаємин "Нафтогазу" з "Газпромом", - прокоментували в Ostchem скарги НАКу.

Зазначимо, що ще у січні-2013 "Нафтогаз" був єдиним імпортером російського газу у країну, в тому числі для Ostchem: НАК купила у "Газпрому" 2,4 млрд куб. м. Але вже з лютого ситуація змінилася: "Нафтогаз" закупив у Росії всього 0,4 млрд куб. м, а Ostchem - 2,4 млрд куб. м, перевищивши свої квартальні потреби.

Раніше сам Фірташ розповідав, як до нього звернувся "Нафтогаз України" з проханням організувати постачання газу для промспоживачів у першому кварталі, щоб НАК міг направити значні обсяги газу на потреби ТКЕ і населення. Як оцінив тоді Фірташа свої можливості, "максимум, це 1,5-2 млрд куб м газу".

Як відомо, Кабмін планує 29 квітня затвердити прогнозний баланс газу на 2013 рік. Офіційно інформація ще не оприлюднена, однак, за даними джерел, обсяг імпорту з боку Ostchem бізнесмена Дмитра Фірташа може досягти 8,1-10,5 млрд куб. м, тоді як "Нафтогаз" скоротить імпорт російського газу, який купує у "Газпрому", до 10,5 млрд грн.

Читайте також:

"Нафтогаз" не зміг повністю розплатитися з "Газпромом" за січень через "хімічні підприємства"

Експерти здивовані, що "Нафтогаз" попросив допомоги у Фірташа з постачаннями газу