Фінансова G20 посилить регулювання по всіх фронтах

16 лютого 17:56

Крім заклику до всіх країн якомога швидше запровадити банківські стандарти "Базель III", фінансова G20 у своєму комюніке заявила, що "всі юрисдикції повинні вчасно завершити необхідні зміни своїх законодавчих та регулятивних механізмів, щоб втілити в життя узгоджені реформи ринків позабіржових деривативів".

 

Фінансова G20 у підсумковому комюніке відобразила тенденції щодо посилення фінансового регулювання, які характерні для провідних країн світу, повідомив заступник глави Мінфіну Росії Сергій Сторчак після зустрічі міністрів фінансів і глав центробанків "великої двадцятки".

"Маятник хитнувся в бік посилення фінансового регулювання", - сказав Сторчак журналістам. За його словами, в підсумковому комюніке фінансової G20 можна нарахувати близько десятка заходів, пов'язаних з посиленням регулювання фінансового сектора.

Крім заклику до всіх країн якомога швидше запровадити банківські стандарти "Базель III", фінансова G20 у своєму комюніке заявила, що "всі юрисдикції повинні вчасно завершити необхідні зміни своїх законодавчих та регулятивних механізмів, щоб втілити в життя узгоджені реформи ринків позабіржових деривативів".

Реформа ринку похідних фінансових інструментів (деривативів) була ініційована G20 ще в 2009 році. Один з основних її пунктів - усі стандартизовані позабіржові деривативні контракти повинні торгуватися на біржах або електронних торговельних платформах з клірингом через центрального контрагента. Контракти, укладені без центрального контрагента, повинні відповідати високим вимогам до капіталу.

"Ми наполегливо закликаємо всі юрисдикції продовжити спільну роботу щодо забезпечення співробітництва національних регуляторних механізмів з метою запобігання транскордонних конфліктів, неузгодженостей, прогалин і дублювання в роботі (над даними реформами)", - говориться в комюніке.

Фінансова G20 також очікує результатів оцінки макроекономічного впливу реформ регулювання ринку позабіржових деривативів.

"Минулого місяця було засновано Комітет з регулятивного нагляду над системою глобального Ідентифікатора юридичних осіб (LEI), і ми очікуємо формування фундаменту LEI з метою запуску глобальної системи в березні 2013 року", - наголошується в документі.

Крім того, фінансова G20 підтвердила свою готовність посилити нагляд і регулювання тіньового банківського сектора (shadow banking) і чекає рекомендацій робочої групи з питань контролю і регулювання даного сектора до саміту лідерів "двадцятки".

Під визначенням "тіньовій банкінг" розуміється посередницька діяльність фінансових інститутів, які не є кредитними організаціями. Мова йде про хеджеві фонди, спеціальні пайові фонди, що вкладають кошти в ринки ліквідності і держпапери, про структурні інвестфонди, які беруть у борг на ринку кошти шляхом випуску короткострокових облігацій і купівлі на ці гроші більш дохідних довгострокових бондів.

Як зазначив Сторчак, якщо заходи з регулювання банківського сектору впроваджувалися досить активно, то з регулювання "тіньового банкінгу" практичного нічого не робилося.

"Ми з занепокоєнням спостерігаємо уповільнення в уніфікації стандартів фінансової звітності та просимо Раду з міжнародних стандартів фінансової звітності та Раду стандартів фінансового обліку завершити до кінця 2013 року роботу над ключовими проектами в даній галузі задля досягнення єдиного набору високоякісних стандартів", - говориться в комюніке.

Раніше міністр фінансів РФ Антон Сілуанов заявляв, що Росія пропонує обговорити з партнерами по фінансовій G20 можливість створення комітету з регулювання та нагляду за діяльністю рейтингових агентства при Раді фінансової стабільності (РФС). Ця тема була відображена в підсумковому комюніке.

"Ми вітаємо майбутній тематичний огляд Ради фінансової стабільності, який допоможе фінансовій владі у впровадженні "дорожньої карти" щодо зниження механістичної залежності від оцінок кредитно-рейтингових агентств, і ми також звертаємося до органів, що встановлюють стандарти в цій галузі", - говориться в документі.

Сілуанов також заявляв 14 лютого, що Росія розраховує на просування теми регулювання діяльності структур, які публікують індикатори, що характеризують настрої фінансових ринків, такі як ставка Libor і індекс Dow Jones. У підсумковому комюніке ця тема обговорювалася.

"Ми також очікуємо більшого прогресу в реалізації заходів щодо вдосконалення систем нагляду та управління у сфері фінансових бенчмарків, які координуються в рамках поточного порядку РФС у цьому році, включаючи розвиток загальновизнаних принципів і найкращих практик, і просимо підготувати звіт про виконану роботу до саміту лідерів у Санкт-Петербурзі", - говориться в документі.

Фінансова "двадцятка" підтвердила свої зобов'язання і закликала ФАТФ продовжити роботу з виявлення і моніторингу юрисдикцій з високим рівнем ризику і стратегічними недоліками в сфері боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму.

"Ми з нетерпінням чекаємо завершення в 2013 році перегляду процесу оцінки ФАТФ і підтримуємо поточну роботу ФАТФ, зокрема, щодо виявлення бенефіціарних власників корпоративних структур", - говориться в підсумковому комюніке. !zn

Читайте також:

Голова Світового банку заявив, що гірша частина кризи залишилася позаду

Розмови про "валютних війнах" необґрунтовані, вважає глава МВФ Крістін Лагард

найбільше українці бояться повторення кризи 2008 року

Нобелівський лауреат передбачив світу технологічний кризу