Феросплавні заводи "Привату" хочуть посилити свою монополію у кризовий для металургії період - ЗМІ

13 вересня 12:29

Через тарифну політику заводів «Привату» закуповувати феросплавну продукцію за кордоном виявляється дешевше, ніж в Україні. Експерти підрахували, що за рахунок продажу продукції на зовнішніх ринках за цінами нижче ринкових українські феросплавники в цьому році (при збереженні нинішніх обсягів виробництва) недоотримають близько 2,3 мільярда гривень.

 

Феросплавні заводи, що входять в орбіту групи «Приват», погрожують зупинити виробництво, аби домогтися преференцій від уряду. Однак експерти галузі вважають, що об'єктивної необхідності в підтримці вітчизняного виробника в даному випадку немає, оскільки монопольне становище феросплавних заводів відкриває їм можливість диктувати споживачам свої умови. Про це пише газета «Факти і коментарі».

«На початку вересня Нікопольський завод феросплавів зупинив кілька пічних агрегатів і звільнив більше 150 співробітників. На Запорізькому і Нікопольському заводах також говорять про можливе згортання виробництва. Основні вимоги підприємств до уряду - знизити вартість електроенергії і обмежити імпорт, відсоток якого в останні два роки значно зріс. Втім, схоже, що виконувати ці умови Кабмін, як і раніше не має наміру», - пише видання.

Як повідомляють «Факти», обмеження імпорту неможливе, оскільки через тарифну політику заводів «Привату» закуповувати феросплавну продукцію за кордоном виявляється дешевше, ніж в Україні.

При цьому експерти інвестиційного агентства «Метал-Кур'єр» підрахували, що за рахунок продажу продукції на зовнішніх ринках за цінами нижче ринкових українські феросплавники в цьому році (при збереженні нинішніх обсягів виробництва) недоотримають близько 2,3 мільярда гривень. «Якщо врахувати ці кошти, то заявлена «збитковість» феросплавного бізнесу виявиться уявної», - пише газета.

Питання ж витрат на електроенергію для заводів, уточнює видання, пов'язане не з тарифами, а з використанням застарілого енерговитратного обладнання.

«На хвилі кризи феросплавні заводи отримали пільговий тариф, але не провели модернізацію, нехтують економією електроенергії. Куди направлялися виручені гроші - незрозуміло. Тепер же, коли ринок змінився, заводи знову просять всю країну допомогти їм низькими цінами на електроенергію. Чому за їхні економічні прорахунки повинні платити інші підприємства і населення?», - вважає голова профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України Сергій Шишов.

Нагадаємо, раніше Українська асоціація виробників феросплавів намагалася адміністративними методами домогтися обмеження постачання феросплавів в країну, однак її спроби були безуспішними.

За даними ЗМІ, розрізнені (не входять у вертикально інтегрований холдинг) феросплавні підприємства «Привату» в різних країнах можуть в цілому контролювати до 20% світового ринку феросплавів. !zn