Феросплавні заводи повинні знизити ціни - Кінах

15 жовтня 11:09

На думку голови УСПП, ​​важливо, щоб власники феросплавних заводів нарешті провели модернізацію і таким чином домоглися ефективного використання енергоресурсів.

 

Голова Українського союзу промисловців і підприємців, заступник голови фракції Партії регіонів у Верховній раді Анатолій Кінах вважає, що виробники феросплавів повинні знизити ціни на свою продукцію після введення для них пільгових тарифів на електроенергію.

"Останнім рішенням Кабінет міністрів значно знизив тарифи на електроенергію для феросплавних заводів. Тепер хід за цими підприємствами - вони повинні вжити заходів у відповідь і знизити ціну на свою продукцію, - заявив Анатолій Кінах. - Неприпустимо повторення торішньої ситуації, коли вартість українських феросплавів на внутрішньому ринку була вищою, аніж тих, які відправлялися на експорт".

На думку голови УСПП уряд постійно має контролювати ситуацію на ринку і не допустити, щоб виробники феросплавів продовжували постачати свою продукцію металургам за завищеними цінами. "Окрім того, важливо, щоб власники феросплавних заводів нарешті провели модернізацію феросплавних заводів і таким чином домоглися ефективного використання енергоресурсів на них", - заявив народний депутат.

Нагадаємо, Кабмін з 1 жовтня встановив, що "дотаційні сертифікати" (обсяг дотацій для компенсації витрат, пов'язаних з постачанням електроенергії за регульованим тарифом) виключаються з оптової ринкової ціни електроенергії для електрометалургійних підприємств з 1 жовтня 2012 р. до 1 березня 2013 р.

Кабмін встановив, що закупівля електроенергії для задоволення технологічних потреб виробництва здійснюється на оптовому ринку електрометалургійними підприємствами, середньомісячне споживання яких за підсумками 2011 р. склало більше 60 млн кВт.год і питома вага електроенергії у складі собівартості продукції яких перевищує 30%, з оптової ринкової ціни без обліку обсягу дотації для компенсації втрат, пов'язаних із постачанням електроенергії за регульованим тарифом.

За оцінками ІК Dragon Capital, обсяг споживання електроенергії підприємствами, які підпадають під дію постанови, становить від 500 до 700 млн кВт.год на місяць (10-11% від загального споживання промисловістю). Пільговий тариф дозволить їм економити 150-200 млн грн на місяць. Без підвищення тарифів для інших груп споживачів ці 150-200 млн гривень будуть недоплачені енергетикам. !zn

Читайте також:

Феросплави: шанс чи відстрочка...

Кордони України хочуть закрити… феросплавні заводи?

Хорошковський перехоплює феросплавну галузь у «Привату»