ФДМУ скасував нововведення, які "заморозили" ринок нерухомості

14 червня 12:58

«Всі ті люди, які до 1 січня отримали дозвіл і проводили оцінку об'єктів нерухомості, а тепер пишуть листи про те, що у них забрали таку можливість, будуть працювати», - заявив глава ФДМУ Олександр Рябченко.

 

Голова Фонду держмайна України (ФДМУ) Олександр Рябченко підписав накази, які скасовують обмеження для роботи оцінювачів нерухомого майна, введені з 5 червня 2012 року. Про це він повідомив в інтерв'ю ZN.UA.

«Щойно (14 червня 14:30 - ред.) я підписав накази, і всі ті люди, які до 1 січня отримали дозвіл і проводили оцінку об'єктів нерухомості, а тепер пишуть листи про те, що у них забрали таку можливість, працюватимуть. Ми їм повернемо це право. Автоматично. Те, що вони робили у травні або у квітні, зможуть робити і тепер», - заявив глава ФДМУ.

Окрім того, Рябченко обіцяв, що Фонд ініціює перед урядом скасування законів про введення особливого виду оцінки - «оцінки для оподаткування».

«Ситуація така, що інституційно сфера оцінки не готова до введення цих норм, і ми вирішили ініціювати скасування законів і норм, що забезпечують спеціальну оцінку для оподаткування. Потрібно скасувати цей вид оцінки для цілей оподаткування, встановлений законами. Сьогодні не час - держава однозначно не готова», - повідомив Рябченко.

Як повідомлялося, на ринку нерухомості наказом Мін'юсту від 5 червня були введені нові правила, які стосуються оцінки нерухомості. Згідно з ними, нотаріуси мали право засвідчувати договори купівлі-продажу або обміну нерухомості тільки при наявності незалежної оцінки.

Таким чином, з 5 червня нотаріуси не мали права засвідчувати договори з рухомим і нерухомим майном, якщо оцінку не проводив сертифікований суб'єкт оціночної діяльності. Людей, які уповноважені здійснювати оцінку майна, на всю Україну було визначено лише 40, тоді як раніше цією діяльністю займалися 9000 сертифікованих оцінювачів.

Різке скорочення числа оцінювачів практично паралізувало ринок нерухомості, а послуги з оцінки нерухомості у лічені дні подорожчали в 10 разів.

В результаті оцінювачі, які залишилися без роботи, звернулися по допомогу до президента, до Верховної Ради і Фонду держмайна. !zn

Читайте також:

Оцінювання майна - за наявності сертифіката