Єврозона залишається гальмом для світового економічного зростання

27 листопада 15:32

Найбільшою небезпекою для світової економіки залишається криза в єврозоні, стверджують експерти ОЕСР. Майже для всіх країн єврогрупи вони знизили свої прогнози на 2013 рік.

 

Експерти Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) знизили свої прогнози для єврозони. Криза в Європі зараз є найбільшим гальмом глобальної кон'юнктури, зазначили експерти ОЕСР, представляючи у вівторок, 27 листопада, в Парижі свій економічний прогноз. Ситуацію не виправлять навіть низка прийнятих останнім часом заходів жорсткої економії, які будуть мати лише короткостроковий ефект.

Європейський валютний союз буде балансувати наступного року на межі рецесії - сукупний ВВП складе мінус 0,1%. У цьому році спад був ще більшим - мінус 0,4%. Тільки в 2014 році ОЕСР очікує зростання в Єврозоні на 1,4%.

Прогноз економічного зростання Німеччини - економічного локомотива єврозони - скоректований у бік зниження. У 2013 році цей показник складе лише плюс 0,6%. Якщо не вдасться взяти під контроль проблеми, що виникли в єврозоні, то експерти не виключають ще більш негативного розвитку.

Ще похмуріші перспективи в Франції: їй прогнозують фактично стагнацію - 0,3 відсотка. Кепські справи в Іспанії, Португалії і Італії - ВВП цього та наступного років буде залишатися в мінусовій зоні, і тільки 2014-го року очікується незначне зростання. Але найгірша ситуація вже традиційно в Греції - в наступному році економічний спад тут продовжиться і складе 4,5%.

Урядам європейських країн експерти ОЕСР радять подвоїти зусилля з подолання кризи. Найбільший ризик полягає в тому, що таких зусиль і заходів може виявитися недостатньо, попереджають експерти. На їхню думку, в такій ситуації особливу увагу слід приділити грошовій політиці. «Для підвищення купівельної спроможності Європейському центральному банку слід продовжити практику зниження процентних ставок», - йдеться у звіті. ОЕСР висловлюється також за зміцнення глобальної фінансової системи. Слід зменшити негативні наслідки проблем у банківській системі для приватних вкладників, радять експерти ОЕСР. !zn

Читайте також:

Економіка єврозони офіційно вступила в рецесію

Бюджетний саміт ЄС закінчився безрезультатно

Польща буде готова ввести євро в 2015 році

Moody's позбавило Францію вищого кредитного рейтингу