Євросоюз відкрив ринок для українських птахівників

05 грудня 11:05

Україна зможе постачати продукцію птахівництва в ЄС. Дане рішення ухвалено за підсумками багаторічних перевірок і стало результатом багаторічного розгляду цього питання в Євросоюзі.

 

Україна отримала право постачати до Європейського Союзу яйця, яєчні продукти, птицю і м'ясо птиці, повідомила Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України.

Згідно з повідомленням, це стало можливим в результаті включення України до переліку країн, які мають право імпортувати продукцію птахівництва до країн ЄС.

"4 грудня під час засідання Постійного комітету з питань харчування та здоров'я тварин (SCOFCAH) Гендиректорату Європейської комісії САНКО відбулося технічне голосування щодо проекту рішення про включення України до списку третіх країн, які мають право імпортувати продукцію птахівництва в ЄС", - уточнюється у повідомленні.

Коли фактично Україна зможе почати експорт продукції птахівництва в ЄС, у повідомленні не вказується. У той же час відзначається, що відповідно до регламенту Єврокомісії ще необхідно внести відповідні зміни до регламенту ЄК, на що може знадобитися 2-3 місяці.

Окрім того, українська сторона повинна додатково надати Єврокомісії програму контролю сальмонели, яка б відповідала вимогам ЄС.

У Місії України при ЄС повідомили, що дане рішення ухвалено за підсумками багаторічних перевірок і стало результатом багаторічного розгляду цього питання в Євросоюзі.

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко вважає важливою перемогою України дане рішення. "Важлива перемога: Україна отримала дозвіл на експорт яєць, яєчних продуктів, домашньої птиці і м'яса дикої птиці на ринок ЄС", - написав міністр на своїй сторінці у Тwitter.

"Тепер, звичайно ж, потрібно трохи почекати, поки в ЄС вживуть всіх необхідних технічних заходів і рішення набуде чинності, однак головне, що його прийнято", - написав Грищенко.

Також глава дипвідомства відзначив конструктивну і наполегливу позицію українських виробників з приводу впровадження стандартів ЄС, без чого "такий прорив не відбувся б".

Як повідомлялося, Україна вже тривалий час намагається отримати право постачати продукцію птахівництва в ЄС. !zn

Читайте також:

Валерій П'ятницький: «Ми - частина міжнародного торгового простору і відсікати себе від нього не збираємося

Яка модель агросектору необхідна Україні?

Закупівельні ціни на молоко наблизилися до «стелі». Далі - тільки втрата конкурентоспроможності

Катастрофічні плоди „молочного прориву“