Євросоюз розпочинає перемовини про ЗВТ з Молдовою і Грузією

13 грудня 08:35

Європейський Союз офіційно починає перемовини про створення зони вільної торгівлі з Молдовою і Грузією.

 

У понеділок, 12 грудня, до Брюсселя прибули голови урядів двох країн Ніка Гілаурі і Володимир Філат. В офіційній церемонії взяли участь комісар ЄС з питань торгівлі Карел де Гюхт і Радослав Сікорський, міністр закордонних справ головуючої в ЄС Польщі. Перемовини на рівні експертів почнуться у січні.

«Це чіткий сигнал, що Європа незмінно зацікавлена ​​у підтримці співпраці з країнами «Східного партнерства», - заявив Радослав Сікорський. ЄС має намір виконати всі обіцянки в рамках цієї програми, але як швидко це буде зроблено, залежить «від розвитку внутрішньополітичної ситуації у цих країнах», наводить слова Р.Сікорського сайт Польського радіо.

У свою чергу представники Молдови та Грузії зазначили, що початок перемовин з ЄС є довгоочікуваною подією для цих країн. Заради нього Кишинів провів «цілу низку необхідних реформ відповідно до рекомендацій Європейської комісії», цитує газета «Коммерсант» слова Філата.

Президент Грузії Михайло Саакашвілі в ефірі телеканалу «Імеді» назвав початок перемовного процесу «дуже важливим політичним етапом» і «геополітичним переворотом для Грузії», передає «Інтерфакс». «Цього року Європа психологічно повернулася до Грузії. У нас є унікальний шанс втілити в реальність багатовікову мрію багатьох поколінь грузинського народу, щоб Грузія стала повноправним членом європейської сім'ї», - заявив М.Саакашвілі.

Нагадаємо, що укладення договору про створення зони вільної торгівлі України та ЄС опинилося під питанням через переслідування опозиції режимом Януковича.