Європарламент проголосував за обмеження можливостей рейтингових агентств

20 червня 10:09

Агентства зобов'яжуть заздалегідь призначати дві-три дати на рік для публікації рейтингових оцінок. Разом з тим, Європарламент не став приймати пропозицію Єврокомісії про необхідність компаніям кожні три роки змінювати рейтингові агентства, що оцінюють їхні боргові папери.

 

Європейський арламент у вівторок схвалив обмеження діяльності рейтингових агентств у плані суверенних рейтингів.

Обмеження передбачають, перш за все, лише дві або три дати на рік для публікації рейтингових оцінок. Можливість публікації оцінок в інший час буде розглядатися європейським регулятором ринку цінних паперів, повідомляє агентство Bloomberg.

Крім того, європейські законодавці частково відкинули пропозицію Єврокомісії, яка змушує компанії чергувати рейтингові агентства, що оцінюють їх облігації.

Азаров звинуватив агентство S&P, яке знизило рейтинг України, у суб'єктивності

Нагадаємо, в 2011 році Єврокомісія запропонувала ввести правило чергування рейтингових агентств на тлі інформації про те, що саме рейтингові рішення посилили європейську кризу. Ротація агентств, на думку ЄК, призвела б до збільшення конкуренції і вирішила проблему конфлікту інтересів. Зокрема, пропозиція ЄК передбачала, що компанії будуть чергувати рейтингові агентства, які оцінюють їх кредитоспроможність, кожні три роки.

Проте комітет з питань економічної і монетарної політики Європарламенту схвалив введення цього правила лише в разі сек'юритизованих активів компаній та інших структурних інструментів.

Крім того, зміна рейтингових агентств у цих випадках повинна відбуватися кожні п'ять років.

Правило також не буде поширюватися на емітентів, які користуються послугами двох і більше агентств.

Як відомо, із середини 2011 року і донині члени Великої рейтингової трійки - Standard & Poor's, Fitch Ratings і Moody's Investors Servises по черзі знижували рейтинги європейських банків і суверенні рейтинги країн-учасниць валютного союзу. Зокрема, 15 червня Moody's в цілому знизило рейтингові оцінки десяти банкам із чотирьох країн єврозони. !zn

Читайте також:

ЄС готує реформу в роботі рейтингових агентств

Євросоюз погрожує війною американським рейтинговим агентствам

Глава МЗС Німеччини закликав створити європейське рейтингове агентство

Екс-глава Moody's звинуватив рейтингові агентства у залежності від грошей клієнтів