Європа висунула Україні ультиматум стосовно закону про держзакупівлі

07 червня 06:21

Світовий банк і Європейська комісія надіслали до Адміністрації президента і уряду лист, в якому заявляють про необхідність ветувати зміни до закону про держзакупівлі.

 

СБ і ЄК перерахували три позиції, при збереженні яких фінансова допомога Україні залишиться замороженою. «Деякі зміни відводять закон у бік від європейських і міжнародних стандартів. У зв'язку з цим ми переконливо рекомендуємо повернути закон до парламенту», - йдеться в документі, пише «Коммерсант-Украина».

Міжнародних експертів у новому законі не влаштовує виведення держкомпаній з поля дії закону. «Багато операцій, обумовлені в директивах ЄС, тепер не будуть підпадати під дію українського законодавства про держзакупівлі. Особливо ми стурбовані тим, як закон вплине на закупівлі, що проводяться комунальними підприємствами», - йдеться у листі.

Ще одне зауваження СБ і ЄК стосується процедури страхування предмета закупівлі, яка
вводиться новим законом: «Вимога страхування предмета закупівлі невиправдана і може істотно ускладнити процес. Ми рекомендуємо відмовитися від цієї ініціативи».

Нагадаємо, 15 березня Верховна Рада проголосувала у першому читанні законопроект №7532, який різко звужує прозорість державних закупівель.

Зокрема, згідно з документом закупівля в одного учасника не повинна отримувати підтвердження профільного міністерства, а закупівлі державних підприємств будуть регулюватися не законом, а майбутніми рішеннями Кабінету міністрів.