Єврокомісія визнала залежність ЄС від України та Росії та закликає до співпраці

09 вересня 06:54

Європейська комісія визнала, що енергетичний ринок ЄС залежить від вільних та транспарентних енергоринків сусідніх держав, за відсутності яких Євросоюз стає вразливим до політичної та цінової нестабільності. У зв’язку з цим ЄК висловила готовність надати конкретну допомогу для реформування енергетичних ринків сусідніх з ЄС держав.

 

Про це йдеться у повідомленні (комунікації) Європейської комісії стосовно безпеки енергопостачання та міжнародної співпраці «Енергетична політика ЄС: взаємодіючи з партнерами за межами наших кордонів».

У документі ЄК визнає необхідність побудови тристороннього механізму співробітництва на політичному та адміністративному рівнях між ЄС, Україною та Росією з метою забезпечення стабільних та безперервних постачань газу через Східний коридор. Єврокомісія відзначає, що це є практичним визнанням необхідності взаємодії, співпраці та рівноправності всіх трьох ланок у енергетичному ланцюжку «виробник – транзитер – споживач» для забезпечення європейської енергетичної безпеки.

У документі підкреслюється важлива роль української газотранспортної системи (ГТС). Зокрема, ЄК наголошує, що близько 20% всіх газових постачань до ЄС здійснюється через Україну. Євросоюз має намір підтримувати зусилля щодо реконструкції газотранспортної системи України з одночасним підвищенням рівня транспарентності та покращенням правового поля в Україні. Єврокомісія також підкреслює важливість швидкої інтеграції України до Європейського енергетичного співтовариства.

У повідомленні також зазначається про необхідність «нової і сильної правової бази» у сфері енергетичного співробітництва між ЄС та Росією, а також про необхідність вжиття заходів з метою підтримки ринкових реформ в Росії та покращення інвестиційного клімату для європейських енергетичних компаній в Росії.

Повідомлення (комунікація) є зверненням Європейської комісії до головних органів ЄС (Європарламенту, Ради ЄС, Економічного та соціального комітету, Комітету регіонів) із викладенням офіційної позиції Єврокомісії з актуальних питань. Останнє повідомлення стосовно зовнішньої енергетичної політики було оприлюднено у 2006 році.