Єврокомісія назвала ще п'ять проблемних країн у єврозоні

22 листопада 13:05

Європейська комісія офіційно попередила п'ять держав ЄС, які наступного року ризикують порушити бюджетну дисципліну, про неприпустимість подібного розвитку подій. Відповідні ноти було направлено владі Бельгії, Польщі, Угорщини, Кіпру і Мальти, передає Reuters.

 

Тепер Єврокомісія очікує від цих країн рішучих кроків щодо запобігання розвитку несприятливої ​​ситуації з державними фінансами у 2012 році, повідомив комісар ЄС з економіки і грошово-кредитної політики Оллі Рен.

При цьому Єврокомісії необхідні повноваження для втручання у формування національних бюджетів. «Це стосується всіх держав єврозони і передбачає більш широкі повноваження ЄК у питанні формування національних бюджетів», - сказав О.Рен, зазначивши, що розширення повноважень ЄК буде мати наслідки для суверенітету країн валютного блоку.

За словами єврокомісара, більш інтенсивний контроль буде здійснюватися над країнами, що порушують положення Пакту стабільності та зростання. Заяву про внесення відповідних поправок з боку ЄК буде подано вже 23 листопада, додав О.Рен.

«Ми маємо бути впевнені, що національні бюджети країн єврозони відповідають положенням Пакту стабільності та зростання ЄС до їхнього схвалення парламентами держав. У зв'язку з цим ЄК повинна проглянути проекти бюджетів найпізніше до 15 жовтня кожного року, щоб мати можливість повідомити свою думку і про необхідність внесення коректив», - резюмував О.Рен.

На день раніше стало відомо, що одна з перерахованих О.Реном країн - Угорщина - звернулася по фінансову допомогу до ЄС і МВФ. Інша країна, Кіпр, шукає фінансової підтримки поки що поза блоком - зокрема, розраховує отримати кредит від Росії.