Єврочиновник: Зони вільної торгівлі з ЄС не буде до жовтня

20 червня 19:00

Угоду про створення зони вільної торгівлі між Європейським Союзом і Україною не буде підписано у вересні.

 

Про це заявив глава представництва Європейської комісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, відповідаючи на запитання журналістів під час «прямої лінії» в редакції газети «Аргументи і факти в Україні».

«У вересні угоду про створення комплексної зони вільної торгівлі підписано не буде, оскільки до вересня залишається дуже мало часу і залишається декілька моментів, які ще не були остаточно вирішені», - сказав він.

Ж. Тейшейра нагадав, що черговий раунд переговорів щодо укладення угоди про асоціацію, частиною якої є угода про зону вільної торгівлі, відбудеться в Києві на цьому тижні.

«З різних компонентів, включаючи зону вільної торгівлі та інші елементи, які ми називаємо політичною угодою, питання співпраці, залишилися дуже незначні невирішені моменти, які у великій мірі залежать від політичної волі в Україні і бажання виконувати певні умови», - сказав він.

Ж. Тейшейра зазначив, що угода про асоціацію є стандартним документом, який, за умови його підписання, пропонує значні нові можливості для співробітництва України та ЄС.
Він зазначив, що політики, які приймають рішення з цього питання, повинні думати про майбутнє, а не дивитися в минуле.
За словами Ж. Тейшейри, в цьому аспекті дуже позитивним є досвід найближчих сусідів України - Польщі, Словаччини та Чехії, які також підписали цю угоду, і сфери їхньої економіки, які не були конкурентними, не отримали переваги в нових умовах.Але певні сектори економіки цих країн в цілому отримали значну перевагу по експорту їх товарів і створення нових робочих місць.

Деякі ЗМІ з посиланням на анонімного працівника однієї зі служб Верховного представника ЄС з питань загальної зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон, заявили, що Україна у разі успішного завершення запланованого на червень раунду переговорів з Європейським Союзом зможе підписати угоди про асоціацію з ЄС і про зону вільної торгівлі у вересні цього року.

Крім того, як повідомив раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров, угоду про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС може бути підготовлено до підписання до часу проведення саміту Україна-ЄС, який планується провести в Києві 22 листопада.