ЄС вирішив пом'якшити свої дії у "війні" проти рейтингових агентств

27 березня 09:19

Європейський Союз розглядає можливість пом'якшення проекту радикальної реформи рейтингових агентств.

 

Міністри фінансів Європейського Союзу, які зберуться на зустріч в Копенгагені у кінці поточного тижня, можуть відмовитися від деяких найбільш радикальних змін у зв'язку з роботою рейтингових агентств через побоювання підривання довіри інвесторів і зростання волатильності ринків, повідомляє агентство Bloomberg.

У першу чергу, мова йде про відмову від пропозиції про так звану ротацію рейтингових агентств: Єврокомісія хотіла зобов'язати емітентів змінювати агентство-партнера не рідше, ніж раз на три роки при роботі емітента з одним агентством, термін може бути продовжено до шести років при використанні відразу декількох рейтингових агентств. Проте планувалося ввести принципову заборону на роботу з одним і тим самим рейтинговим агентством більше шести років поспіль. Емітенти складних боргових інструментів будуть зобов'язані користуватися послугами як мінімум двох рейтингових агентств.

Азаров звинуватив агентство S&P, яке знизило рейтинг України, у суб'єктивності

Ці пропозиції були спрямовані на усунення конфліктів інтересів, а також на те, щоб полегшити вихід на ринок нових гравців.

Данія, яка в першому півріччі головує у Раді ЄС, на цьому тижні завершить опитування думок голів фінансових відомств про те, чи варто і надалі розглядати дану реформу, чи потрібно повністю переглянути план дій, повідомили Bloomberg джерела, близькі до переговорів.

Регулятори побоюються, що у короткостроковій перспективі вимога про зміну рейтингових агентств істотно погіршить якість рейтингів, хоча вони не ставлять під сумнів довгострокові переваги такого підходу.

За відмову від пропозиції про ротацію рейтингових агентств виступають більше 10 з 27 держав ЄС, включаючи Великобританію, Німеччину та Іспанію.

Законопроект про кредитні рейтинги також передбачає можливість створення незалежного Європейського агентства кредитних рейтингів (European Credit Rating Agency, ECRA).

Крім того, він надає ЄС право вводити заборону на публікацію інформації про суверенні рейтинги, якщо того вимагатиме країна-емітент. Варіант законопроекту про рейтингові агентства, що розробляється в Європарламенті, передбачає заборону на публікацію прогнозів рейтингів суверенних емітентів.

У разі реалізації реформи агентства повинні будуть попереджувати емітентів про рейтингову дію не за 12 годин, як зараз, а за добу, щоб ті мали змогу перевірити ще раз розрахунки аналітиків.

Проект документа, який готується в Європарламенті, додатково передбачає вилучення з усіх законів ЄС всяких згадок і посилань на рейтингові агентства, а також може зобов'язати банки, страхові компанії та інші фінансові інститути проводити і публікувати власні оцінки своєї кредитоспроможності, не покладаючись виключно на думку аналітиків рейтингових агентств. !zn

Читайте також:

ЄС готує реформу в роботі рейтингових агентств

Євросоюз погрожує війною американським рейтинговим агентствам

Глава МЗС Німеччини закликав створити європейське рейтингове агентство

Екс-глава Moody's звинуватив рейтингові агентства у залежності від грошей клієнтів