ЄС готує реформу в роботі рейтингових агентств

24 жовтня 08:49

Єврокомісія розробила проект реформи роботи рейтингових агентств, в якому зібрано воєдино різні ініціативи, які довгий час обговорювалися політиками та економістами.

 

При цьому, як повідомила The Financial Times, зміни торкнуться не тільки найбільш пекучої теми - суверенних рейтингів, а й оцінки фінансових інструментів. По суті, переглядатимуться всі основні принципи роботи "великої трійки" рейтингових агентств в Європі.

Нові норми передбачають у першу чергу обмеження тривалості роботи з емітентами цінних паперів. "Рейтингові агентства не зможуть працювати з одним емітентом більше трьох років або більше року, якщо за цей період вони виставлять більше десяти рейтингів його боргових інструментів", - цитує видання законопроект. Агентство зможе відновити співпрацю з емітентом не раніше ніж через чотири роки.

Ще одна зміна торкнеться повноважень регулятора сектору - ESMA. Єврокомісія передбачає наділити його додатковими функціями. У тому числі ESMA зможе забороняти агентствам виставляти рейтинги країн, які отримують допомогу зі стабфонду ЄС. Таким чином, за задумом авторів документа, регулятор буде запобігати виставленню рейтингів у невідповідний момент, аби не погіршити і без того скрутне становище проблемних країн. При цьому розрахунок рейтингів має стати більш прозорим. За задумом єврокомісара з внутрішніх ринків Мішеля Барньє, оцінки кредитоспроможності країн повинні публікуватися після закриття європейських бірж, але не пізніше, ніж за годину до їх відкриття.

Коли змінені правила набудуть чинності, поки незрозуміло. За даними Financial Times Deutschland, Барньє має намір подати свої пропозиції щодо нового закону вже у листопаді. Якщо їх схвалять Європарламент і законодавча влада 27 країн, то обмеження можуть набрати чинності в кінці 2012 року. Тим не менше, Великобританія може відхилити документ. Спеціальний комітет верхньої палати парламенту Великобританії ще влітку визнав агентства невинними у розпалюванні кризи і не схвалив ініціативу Барньє стосовно скасування рейтингів для країн, які отримують фінансову допомогу. Замість цього британці порадили вивчити можливість створення незалежного конкурента американським монополістам.