ЄС буде реалізовувати політику "єдиного голосу" в енергетичному співробітництві з третіми країнами - нова стратегія

07 вересня 14:48

Європейська комісія прийняла нову стратегію щодо безпеки енергетичних поставок та міжнародних відносин у сфері енергетики.

 

Основні положення цієї стратегії озвучив у середу в Брюсселі європейський комісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер (Gunther Oettinger).

За словами єврокомісара, дана стратегія спрямована, насамперед, на реалізацію політики "єдиного голосу" країн-членів ЄС у відносинах з третіми країнами - виробниками і постачальниками. "Разом ми досягнемо більшого, ніж кожна окремо країна", - сказав він.

Говорячи про механізми, які забезпечуватимуть реалізацію нової стратегії, Г. Оттінгер назвав, по-перше, координацію у сфері двосторонніх контрактів, які країни - члени ЄС підписують з третіми країнами. Так, дані контракти повинні відповідати європейському законодавству.

"Ми пропонуємо механізм обміну інформацією на ранній стадії щодо всіх енергетичних угод з газу, нафти, електрики, поновлюваної енергії. Ідея полягає в тому, що члени ЄС будуть зобов'язані повідомляти нам про чинні угоди і ті, за якими ще йдуть переговори", - заявив він. У цьому випадку Європейська комісія має намір також грати роль спостерігача і порадника під час переговорів, щоб бути обізнаною в тому, що саме буде підписано перед укладенням самої угоди. Але це не означає, що Європейська комісія має намір переглянути всі вже існуючі угоди, уточнив європейський комісар.

Другим механізмом Г. Оттінгер назвав можливість для ЄС також укладати угоди в сфері "інфраструктури" між ЄС і третіми країнами.

"З основними країнами-постачальниками у нас буде довгострокове стабільне партнерство у всіх аспектах енергетичних питань. Ми віримо, що ЄС буде ідеальним партнером у таких відносинах", - сказав єврокомісар.