Експерти назвали політичною заяву Азарова про недоцільність запровадження збору з продажу валюти

17 грудня 14:46

Критика Азаровим 10%-го збору до ПФ з продажу інвалюти має не фінансовий підтекст, а політичний.

 

Політологи вважають заяву прем'єр-міністра Миколи Азарова про недоцільність запровадження 10%-го збору до Пенсійного фонду з продажу готівкової іноземної валюти політичною.

«В принципі, Азарову на посаді прем'єра ніколи не щастило з першими віце-прем'єр-міністрами. Показова остання заява першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського, який повідомив, що не піде в наступний уряд, оскільки не згоден, що знову крісло головного чиновника займе Азаров. А оскільки сьогодні активно пророкують цю посаду нинішньому главі НБУ Сергію Арбузову, то логічно, що Азаров намагається всіляко очорнити свого конкурента», - вважає політолог, голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко.

У зв'язку з цим, на його думку, критика Азаровим 10%-го збору до ПФ з продажу інвалюти має не фінансовий підтекст, а політичний.

Політолог, директор центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов вважає, що Азаров, незважаючи на обрання прем'єром, все одно бачить Арбузова своїм головним конкурентом, а тому намагається всіляко критикувати ініціативи його відомства. «Всі економісти і фінансисти відзначають, що наступний рік буде важким для економіки, дефіцит бюджету буде тільки збільшуватися. На цьому тлі президент орієнтовно в кінці весни може звільнити Азарова. А оскільки лава запасних на це крісло не така вже велика, то кандидатура Арбузова найбільш імовірна», - вважає політолог.

Однак, на його словами, сьогоднішня критика Азаровим потенційного введення збору до ПФ має на меті відвернути увагу від соціальних проблем, у першу чергу від невиплат зарплат бюджетникам.

«Після виборів ми спостерігаємо погіршення ситуації у соціальній сфері, зокрема не виплачуються зарплати багатьом бюджетникам. У такій ситуації нинішньому прем'єру вигідно виступити «соціальним пожежником», заявивши, що такий збір буде невигідним для народу», - резюмує фахівець.

Як повідомлялося, 16 грудня Азаров назвав недоцільним введення збору в Пенсійний фонд з продажу фізичними особами готівкової іноземної валюти, додавши, що всі прийняті сьогодні заходи абсолютно достатні та ефективні і немає ніякої необхідності для введення інших. !zn

Читайте також:

7 грудня міліція почне «ганяти» вуличних валютчиків


НБУ радить збільшити перехідний період введення податку з продажу фізособами валюти

Bloomberg: Хвороблива пристрасть українців до долара заважає економіці України

Україна «споживає» більше третини всієї нової доларової готівки в світі