Експерти здивовані, що "Нафтогаз" попросив газ у Фірташа

20 березня 10:40

"Нафтогаз" чомусь вирішив відмовитися від промислових покупців, які є його найбільш платоспроможними клієнтами. Експерти вважають, що завдяки цьому Фірташ зможе збути частину газу, щоб уникнути сплати штрафних санкцій за недобір.

 

Чверть з 8 млрд куб. м газу, які підконтрольна бізнесменові Дмитру Фірташу компанія Ostchem планує імпортувати в Україну цього року, буде реалізована промисловим споживачам, раніше отримували газ від НАК "Нафтогазу України". Вартість цього обсягу в нинішніх цінах становить близько $ 500 млн.

Про це повідомив у вівторок сам Фірташ. За його словами, про це його попросив керівництво "Нафтогазу". Втім, офіційно у " Нафтогазі" заяву Фірташа не коментують.

При цьому експертів паливно-енергетичного комплексу така позиція держкомпанії дивує - адже саме промислові споживачі приносять "Нафтогазу" прибуток.

"На відміну від підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) і населення, вони працюють з НАК за 100%-ї передоплатою і платять ринкову ціну", - зазначає директор Центру енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Промисловці кажуть, що у січні-лютому отримали лист від Ostchem, в якому їм повідомили, що в березні постачання газу здійснюватимуться компанією, а не "Нафтогазом", пише "Коммерсант-Украина".

Зокрема, про це розповіли технічний директор одного з найбільших у країні виробників вагонів - Крюківського вагонобудівного заводу - Сергій Лутонін, а також акціонер одного з найбільших українських машинобудівних підприємств - "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв.

- "Нафтогаз" попросив Фірташа допомогти з постачаннями газу

Виконавчий директор найбільшого виробника тягового рухомого складу країни - "Луганськтепловозу" - Яків Волков каже, що його підприємство вирішило працювати з іншим трейдером - компанією "Лідергаз".

"Постачання газу продовжує здійснювати "Нафтогаз", але ми вирішили перестрахуватися. Є інформація, що НАК скоро піде з ринку промспоживачів. А "Лідергаз" запропонував більш вигідну ціну, ніж "Нафтогаз", - сказав він. За даними учасників ринку, "Лідергаз" також пов'язаний зі структурами Дмитра Фірташа, хоча представники останнього це заперечували.

Джерела в Ostchem розповідають, що компанія прагне стати великим трейдером. Ostchem звільнена від сплати ПДВ за газ. Якими нормативними документами це регулюється, у компанії не говорять.

Експерти пов'язують рішення Дмитра Фірташа постачати газ промпідприємствам з тим, що його хімічний бізнес переживає не кращі часи, внаслідок чого він змушений продати частину газу, щоб уникнути сплати штрафних санкцій за недобір палива.

"Виробництво азотних мінеральних добрив на підприємствах пана Фірташа знижується, і вони споживають менше газу, ніж планувалося. Тому зараз компанія змушена терміново збути частину обсягів газу стороннім споживачам, щоб уникнути сплати можливих штрафних санкцій за недобір", - вважає Дмитро Марунич.

Як вдалося з'ясувати, Ostchem вже різко збільшила імпорт газу, у той час як "Нафтогаз" його скорочує.

У січні "Нафтогаз" був єдиним імпортером російського газу в країну, в тому числі для Ostchem. Компанія закупила в "Газпрому" 2,4 млрд куб. м. Але з лютого ситуація змінилася. "Нафтогаз" закупив у Росії всього 0,4 млрд куб. м, а Ostchem - 2,4 млрд куб. м, перевищивши свої квартальні потреби.

Джерело в Міненерго стверджує, що у березні "Нафтогаз" купить у "Газпрому" аналогічний лютневому обсяг. Побічно це підтверджують і джерела у "Газпромі", запевняючи, що "Нафтогаз" поки бере мало". !zn

Читайте також:

"Нафтогаз" не зміг повністю розплатитися з "Газпромом" за січень через "хімічні підприємства"

"Нафтогаз" підтвердив намір ще більше скоротити закупівлі російського газу

Сумські підприємці попросили в уряду захисту від облгазу Фірташа