Експерти побачили майбутні плюси від відродження Міністерства промислової політики

11 сiчня 13:40

Але тепер виникає питання, як два блоки Кабміну - фінансовий і промисловий - надалі будуть співпрацювати між собою, і чи дійсно новому-старому Міністерству промполітики буде відведена належна роль.

 

Новому уряду не варто надмірно захоплюватися тільки фінансовими інструментами стимулювання економіки. Принциповим викликом стане ефективне поєднання фінансової і промислової політики. Таку думку в коментарях для ZN.UA висловив директор Інституту економіки і прогнозування НАН України Валерій Геєць.

Учений звертає увагу, що економічний блок оновленого уряду сформований в основному з представників фінансової сфери, що, в принципі, є відображенням загальносвітових процесів.

У багатьох своїх складових у сучасному глобальному світі досить серйозний вплив мають саме фахівці в області фінансів, грошового обігу і т.д. Якщо подивитися на те, що сьогодні відбувається в цьому контексті у нас, то це теж, фактично, відображення загальносвітових тенденцій", - зазначив Гець.

Однак експерт упевнений, що для подолання кризових явищ в економіці знову міністрам під фактичним керівництвом економічного віце-прем'єра Сергія Арбузова основну увагу потрібно буде приділити, у першу чергу, реальному сектору економіки.

"Перед економічним блоком Кабміну виникає надзвичайна складність завдання - з впровадженням та використанням сучасних фінансових інновацій отримати зростання капіталізації і потужностей в першу чергу реального, а не фінансового сектору економіки", - підкреслює експерт.

На думку директора Інституту економіки та прогнозування НАН, головний виклик для нового уряду полягає у гармонійному поєднанні зусиль національних фінансового і реального секторів здля того, "щоб ми не мали тих диспропорцій, які сьогодні мають місце на глобальній арені".

У цьому контексті, - вважає Геєць, - досить обнадійливим сигналом є відродження Міністерства промислової політики, відмова від існування якого була очевидною помилкою. Але тепер виникає питання, як ці два блоки - фінансовий і промисловий будуть надалі співпрацювати між собою, і чи дійсно новому-старому Міністерству промислової політики в цілому, буде відведена належна роль. Тим більше, що сьогодні у поняття "промислова політика" повинен закладатися зовсім інший зміст, ніж це було, наприклад, на етапі індустріалізації".

"Ми вже багато років говоримо про необхідність модернізації та впровадженні інновацій у тих або інших секторах економіки. Ці розмови вже давно набили оскому всім, але жодному уряду поки так і не вдалося реалізувати відповідні дієві механізми та стимули на практиці. І це - ще одне важливе і складне питання для тих, хто буде керувати цими процесами", - резюмує експерт.

Нагадаємо, 24 грудня президент Віктор Янукович своїм указом вніс зміни у структуру Кабінету міністрів, створивши нові міністерства і реорганізувавши старі. Зокрема, були створені Міністерство доходів і зборів (очолив колишній глава податкової Олександр Клименко) і відтворене Міністерство промислової політики (існувало до адмінреформи в грудні 2010 року). Новим міністром поки нікого не призначено. !zn

Читайте також:

Силовий та економічний блоки нового Кабміну будуть зосереджені в руках "Сім'ї"