Експерти озвучили ТОП-проблеми для інвесторів в Україні

16 березня 16:45

Учасники круглого столу "Інвестиційний і бізнес-клімат в Україні очима влади та інвесторів: чи відбулися істотні зміни на краще?" вважають, що корупційна пандемія вбиває економіку і економічний розвиток.

 

Найбільшими проблемами для бізнесу в Україні є корупція і неякісна робота судової системи. Таку думку висловили учасники круглого столу "Інвестиційний і бізнес-клімат в Україні очима влади та інвесторів: чи відбулися істотні зміни на краще?", який був проведений ГО "Ліга фінансового розвитку" за підтримки Міжнародної фінансової корпорації (IFC) і "Дзеркала тижня. Україна".

"Фактори, що обмежують можливості залучення інвестицій, - несправедлива судова практика, корупція. Показники привабливості України для ведення бізнесу хоча і дещо покращилися, все одно залишаються ще дуже низькими", - зазначив посол Європейського Союзу в Україні Ян Томбінськи.

"Найбільші проблеми, і про це інші спікери вже говорили, - це корупція і проблеми в судовій гілці влади. Дуже складноподолати всі. Немає, очевидно, політичної волі", - приєднався до цієї думки голова Ради підприємців при Кабміні Леонід Козаченко.

Президент Американської торговельної палати Хорхе Зукоскі додав, що "корупційна пандемія вбиває економіку й економічний розвиток".

При цьому заступник директора ЄБРР в Україні Грег Хатчісон запевнив, що ЄБРР буде і надалі докладати всіх зусилля, щоб боротися з корупцією (в Україні - ред.)".

"Президент ЄБРР приїжджав в Україну, зустрівся з президентом Януковичем, прем'єр-міністром Миколою Азаровим і міністром фінансів Колобовим і дуже чітко поставив питання: ЄБРР не зможе продовжувати надавати підтримку Україні на такому ж рівні, якщо не буде вирішено питання корупції", - підсумував Хатчісон.

У свою чергу міністр доходів і зборів Олександр Клименко констатував, що, зокрема, Міндоходів відходить від практики аудиту, яка "може дати можливість необ'єктивного застосування", і переходить до ризикоорієнтованої системи, яка дозволяє бачити, де сьогодні є ризик несплати податків або митних платежів, і вже в автоматичному режимі це відпрацьовується".

"Ми сьогодні активно впроваджуємо антикорупційні механізми для боротьби. Той сервіс, який ми нещодавно ввели - "Пульс", дозволяє кожному платнику, який зіткнувся з правовими порушеннями, корупцією, з обмеженням його прав, звернутися до нас. Протягом трьох днів проблема платника вирішується і йому надається відповідь. Цей сервіс знаходиться у мене особисто на контролі і сьогодні вже працює в Міністерстві доходів і зборів - і для податкової і для митниці ", - зазначив Клименко. !zn

Читайте також:

ЄБРР може припинити фінансову допомогу Україні через корупцію

Американська торгова палата: Угода про асоціацію з ЄС забезпечить Україні "вражаючі" інвестиції

Влада засекретила дані про половину тендерів

Міндоходів проти скорочення переліку пільгових податкових юрисдикцій у трансферному законопроекті