Експерти назвали головні енергетичні проблеми України

11 сiчня 15:00

Як виявилося, проблеми України значно відрізняються від проблем, наприклад, енергоринку Європи.

 

Серед основних енергетичних проблем України фахівці виділили низьку енергоефективність (і, відповідно, надмірне споживання енергії) одночасно зі значною залежністю від імпорту енергоносіїв, зокрема, російського газу.

При цьому серед основних перешкод для розвитку енергетичної галузі експерти назвали низький рівень доступності та високу вартість фінансування, нестабільність і, місцями, непрозорість регуляторної політики.

Такі результати дослідження "Енергетичний сектор України", проведеного міжнародною аудиторською компанією KPMG спільно з IBCentre.

Експерти назвали головні досягнення української енергетики

"Цікаво, що за результатами такого міжнародного опитування, респонденти не відносили до пріоритетних проблеми фінансування. Зате акцентували увагу на нестабільності цін на енергоносії, а також на питаннях кваліфікації та доступності робочої сили", - відзначає Юрій Швед, керівник галузевої практики "Енергетика та природні ресурси" KPMG в Україні.

Втім, додає експерт, враховуючи поступову міжнародну інтеграцію вітчизняної економіки, у середньостроковій перспективі імовірна актуалізація подібних дзвінків і для енергетичного сектору України.

Окрема частина дослідження була присвячена альтернативній енергетиці, яка останнім часом привертає увагу багатьох учасників ринку.

"Різниця в результатах дослідження українського ринку і подібного міжнародного дослідження з проблематики розвитку відновлювальної енергетики пояснюється тим, що європейські ринки вже наближаються до свого насичення і державні програми країн Єврозони зменшують підтримку галузі відновлюваної енергетики. Але ми бачимо перспективні точки концентрації зусиль на ринках СНД, зокрема і в Україні", - зазначила директор IBCentre Юлія Березовська.

Дослідження ґрунтується на результатах опитування, в якому взяли участь 34 галузевих експерти і спеціалісти вітчизняних та іноземних компаній, що працюють у різних підгалузях енергетики (в т.ч. видобутку, виробництві, дистрибуції, транспортування енергоносіїв, електрогенерації, відновлювальної енергетики, проекти з підвищення енергоефективності). !zn

Читайте також:

Янукович схвалив зміну правил гри на ринку "зеленої" енергетики

Енергетична стратегія: хто і як створює майбутнє України

Міжнародне енергетичне агентство рекомендує Україні зосередитися на енергозбереженні