Експерт вважає виправданим вето президента на закон, що передбачає право власників 95%-го пакету вимагати продажу решти акцій

14 сiчня 12:31

Голова аналітичного департаменту BG Capital Володимир Нестеренко вважає, що вето президента на закон, що передбачає право власників 95%-го пакету вимагати обов'язкового продажу акцій міноритарними акціонерами, цілком укладається в логіку реформ нинішньої влади, спрямованих на розвиток фондового ринку країни.

 

Голова аналітичного департаменту BG Capital Володимир Нестеренко вважає, що вето президента на закон, що передбачає право власників 95%-го пакету вимагати обов'язкового продажу акцій міноритарними акціонерами, цілком укладається в логіку реформ нинішньої влади, спрямованих на розвиток фондового ринку країни. «Введення норми про обов'язковий продаж не вписується в контекст ініціатив уряду щодо розвитку фондового ринку», - сказав він та підкреслив, що серед інших ініціатив, найбільш важливою є реформа пенсійної системи, яка в кінцевому підсумку може стати хорошим стимулом для ринку завдяки появі нового класу місцевих інвесторів - пенсійних фондів. Водночас, зазначив експерт, у разі набуття чинності норми про обов'язковий продаж, з біржі можуть зникнути акції деяких великих компаній, які в сумі забезпечують близько чверті денних оборотів нашого ринку. Серед цих підприємств: «Азовсталь», ММК ім.Ілліча, Авдіївський КХЗ, «АрселорМіттал Кривий Ріг», банки, Алчевський меткомбінат, Полтавський ГЗК. «Ймовірно, що є ще кілька десятків менш ліквідних компаній, які також потрапляють в зону ризику», - сказав він. При цьому аналітик зазначив, що ці компанії «потрапляють у зону ризику, проте це не означає, що всі власники 95% пакетів обов'язково скористалися б своїм правом на викуп акцій у разі набуття закону чинності». За словами Нестеренка, цю норму негативно оцінюють і зарубіжні інвестори, які й без того все ще скептично ставляться до українських акцій. «Іноземні інвестори почали повертатися на ринки, що розвиваються, що є сусідами України (наприклад, Туреччина, Росія, Польща), у той час України поки стороняться», - сказав він та підкреслив, що до кризи частка нерезидентів в обсягах торгів досягала порядку 20 мільйонів доларів на день. Нагадаємо, що президент ветував закон N6216, яким, зокрема, давалося право власникам 95%-ного пакету акціонерного товариства вимагати в міноритаріїв в обов'язковому порядку продавати їм свої акції. Відповідно до зауважень, що оприлюднені на сайті Верховної Ради, вето президента стосується саме цієї спірної норми.